ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σρέντερ: Αβάσιμη η κριτική για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Σρέντερ: Αβάσιμη η κριτική για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ
Αβάσιμη θεωρεί την κριτική που του ασκείται από πολιτικούς του συντηρητικού στρατοπέδου, μεταξύ άλλων και του Χέλμουτ Κολ...

Αβάσιμη θεωρεί την κριτική που του ασκείται από πολιτικούς του συντηρητικού στρατοπέδου, μεταξύ άλλων και του Χέλμουτ Κολ για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Αυτό δεν ισχύει» τονίζει ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Der Spiegel" (τευχ. 36/2011) απαντώντας στις κατηγορίες για βεβιασμένη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Την εποχή εκείνη, υπενθύμισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, «η Κομισιόν έκρινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στο Ευρωκοινοβούλιο όλες οι σημαντικές ομάδες αποδέχθηκαν την ένταξη της Ελλάδας. Επίσης, και τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και των Φιλελευθέρων (FDP), μόνον η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) είχε καταψηφίσει την ένταξη της Ελλάδας».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ αποφεύγει να ασκήσει κριτική στη διάδοχό του Άνγκελα Μέρκελ για τη διαχείριση της σημερινής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολη υπόθεση να προχωράς μπροστά σε μια Ευρώπη των 27 μελών». Επικροτεί, μάλιστα, τις τελευταίες εξαγγελίες Μέρκελ-Σαρκοζί για το σχέδιο περί ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης. «Εάν το εννοούν σοβαρά και αποκτήσει τις απαιτούμενες αρμοδιότητες ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, τότε Γερμανία και Γαλλία έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα» λέει ο κ. Σρέντερ. Λογική, τελική συνέπεια της πορείας αυτής θα είναι η περιστολή της εθνικής κυριαρχίας «στην οποία θα πρέπει να εξασκηθούμε» σημειώνει ο πρώην καγκελάριος.

Όπως τονίζει, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας από τα εθνικά κοινοβούλια, αναφορικά με τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής «θα πρέπει να καταλήγει στο Ευρωκοινοβούλιο ως ύπατη αρχή». Προτείνει δε τη σύσταση «μιας ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου από τα μέλη της Ευρωζώνης που θα αναλάβει τον ελεγκτικό ρόλο».

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr