ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι εξαιρούνται από το μόνιμο πλέον... τέλος στα ακίνητα

Ποιοι εξαιρούνται από το μόνιμο πλέον... τέλος στα ακίνητα
Τροπολογία κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με την οποία...

Τροπολογία κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με την οποία καθίσταται μόνιμο το χαράτσι στα ακίνητα.

Η τροπολογία δεν αναφέρεται στον χρόνο επέκτασης της καταβολής του τέλους, κάτι που σημαίνει πως ο φόρος αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε μόνο ότι ως τέλος θα υφίσταται έως το 2012 και μετά θα ενταχθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα.

Η τροπολογία προβλέπει την εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων των μακροχρόνια ανέργων εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ,+ 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και αν δεν έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ, +10.000 για κάθε τέκνο.

Η εξαίρεση δεν ισχύει για ανέργους με ακίνητα σε περιοχές άνω 3.000 ευρώ τιμή ζώνης, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε πως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εάν πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

Η τροποποίηση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγόρησαν τον Υπουργό και για καταπάτηση του Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 74 του Συντάγματος, προσθήκες ή τροπολογίες Υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί 3 τουλάχιστον ημέρες πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πηγή: www.newscode.gr