ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Τι προτείνουν οι τράπεζες για την ανταλλαγή ομολόγων

FT: Τι προτείνουν οι τράπεζες για την ανταλλαγή ομολόγων

Υψηλότερες αποδόσεις και πρόσθετα κίνητρα προτείνουν οι τράπεζες που θα μετάσχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλείται «εμπιστευτική» πρόταση του IIF προς τις ελληνικές αρχές, που παρουσιάστηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το IIF υπέβαλλε τρεις διαφορετικές προτάσεις για το ελληνικό «κούρεμα», στηρίζοντας τους υπολογισμούς σε έκπτωση των ομολόγων κατά 12%, μεγαλύτερο από το 9% που προβλεπόταν στην αναθεωρημένη συμφωνία του Ιουλίου.

Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με νέα, μειωμένης ονομαστικής αξίας κατά 50% και επιτόκιο 8%. Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να φέρουν τις «εγγυήσεις ΑΕΠ», που προβλέπουν επιπρόσθετες ετήσιες καταβολές στους ιδιώτες πιστωτές σε περίπτωση που το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς των εκτιμήσεων, ενώ θα φέρουν και εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Οι άλλες δύο προτάσεις προβλέπουν μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες κατά 37%. Σε αυτήν την περίπτωση, με βάση το σενάριο, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα δεν θα λάβουν οικονομικές εγγυήσεις.