ΚΟΣΜΟΣ

«Στοιχεία» για δίωξη του Άσαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

«Στοιχεία» για δίωξη του Άσαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Προειδοποίηση απηύθηνε στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι «υπάρχουν αρκετές αποδείξεις» ώστε να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Νάβι Πιλάι δήλωσε σε συνέντευξη στο βρετανικό BBC ότι «υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν ότι πολλές από τις ενέργειες αυτές διεπράχθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και πρέπει να είχαν την έγκριση ή να υπήρξε συνέργεια στο ανώτατο επίπεδο».

«Ο πρόεδρος Άσαντ θα μπορούσε απλώς να διατάξει τον τερματισμό των βιαιοτήτων και αυτές θα σταματούσαν. Αυτό είναι που οι δικαστές, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, θα εξετάσουν ως ευθύνη αυτού που διοικεί το στρατό», πρόσθεσε.

Η Νάβι Πιλάι κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος για «φριχτές» πράξεις, όπως το ότι πυροβολούν παιδιά στα γόνατα και ότι δεν τους προσφέρουν ιατρική φροντίδα. Η πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επέμεινε στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αρκετά σοβαρά στοιχεία για να δικαιολογήσει την προσαγωγή του Άσαντ ενώπιον του ΔΠΔ.