ΚΟΣΜΟΣ

O Βίκτορ Γκορμπάτκο «υποκλίθηκε» στον Νιλ Άρμστρονγκ

O Βίκτορ Γκορμπάτκο «υποκλίθηκε» στον Νιλ Άρμστρονγκ

Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Βίκτορ Γκορμπάτκο δήλωσε πως ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ πραγματοποίησε «μια τεράστια επιτυχία» όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι, μερικά χρόνια μετά την πτήση του Ρώσου Γιούρι Γκαγκάριν, πρωτοπόρου του διαστήματος.

«Αυτό που έκανε ο Άρμστρονγκ βάζοντας το πόδι του στο φεγγάρι ήταν μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο Γκορμπάτκο στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, το οποίο αφιέρωσε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ στον Νιλ Άρμστρονγκ, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

«Έπειτα από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, ο Άρμστρονγκ έκανε ένα νέο βήμα στην κατάκτηση του διαστήματος, ένα μεγάλο βήμα μπροστά», πρόσθεσε ο Γκορμπάτκο ο οποίος πραγματοποίησε δύο πτήσεις στο διάστημα, το 1977 και το 1980, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση των ρωσικών αρχών μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του θανάτου του Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.

Οκτώ χρόνια νωρίτερα, στις 12 Απριλίου 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα. Στη Ρωσία παραμένει εθνικός ήρωας και σύμβολο της σοβιετικής κυριαρχίας στην κατάκτηση του διαστήματος.