ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο «μαέστρος» του σιτάρ Ραβί Σανκάρ

Πέθανε ο «μαέστρος» του σιτάρ Ραβί Σανκάρ

Ο Ινδός Ραβί Σανκάρ, ο μετρ του σιτάρ που επηρέασε κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Beatles και διάδωσε την ινδική μουσική, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ραβί Σανκάρ, πατέρας της τραγουδίστριας της τζαζ Νόρα Τζόουνς και της βιρτουόζου του σιτάρ Ανούσκα Σανκάρ, πέθανε σε ηλικία 92 ετών σε νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο, όπου είχε εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας.

Ο Σανκάρ, που ζούσε στην Καλιφόρνια, είχε γεννηθεί στην ιερή πόλη Μπεναρές, στις όχθες του Γάγγη και καταγόταν από οικογένεια Βραχμάνων, της ανώτερης κάστας στην ινδουιστική κοινωνική διαστρωμάτωση.

Ο κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον έγινε μαθητής του στη δεκαετία του '60 και οι δύο συνεργάστηκαν στη συνέχεια σε πολλά έργα, όπως η φιλανθρωπική συναυλία για το Μπανγκλαντές το 1971. Ο Χάρισον τον είχε ονομάσει «πατέρα της μουσικής του κόσμου».

Συμμετείχε στο Monterey Pop, το 1967, και στο Woodstock, το 1969, μαζί με την Τζάνις Τζόπλιν και τον Τζίμι Χέντριξ. Αργότερα είχε δηλώσει στο περιοδικό Rolling Stone για την εμπειρία του στο Μοντερέι ότι σοκαρίστηκε βλέποντας «ανθρώπους ντυμένους τόσο παρδαλά» και τον Τζίμι Χέντριξ να καίει την κιθάρα του. «Αυτό ήταν πολύ βαρύ για μένα. Στη δική μας κουλτούρα τρέφουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για τα μουσικά μας όργανα, είναι σαν μέρη του Θεού».

Μεταξύ άλλων, συνεργάσθηκε με τον βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν, τον σαξοφωνίστα της τζαζ Τζον Κολτρέιν, τον συνθέτη Φίλιπ Γκλας.

Το 1999 τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στην Ινδία, το Μπχαράτ Ράτνα (Θησαυρός της Ινδίας).

Η τελευταία του συναυλία ήταν στο Λονγκ Μπιτς στις 4 Νοεμβρίου, όπου εμφανίσθηκε μαζί με την κόρη του Ανούσκα.

«Είναι μία στιγμή θλίψης, αλλά και ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για το ότι ήταν μέρος της ζωής μας», έγραψαν στον λογαρισμό του στο Twitter η σύζυγός του Σουκάνια και η κόρη του Ανούσκα.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ εξέφρασε τη θλίψη του κάνοντας λόγο για έναν «εθνικό θησαυρό και πρεσβευτή της ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

12/12/12: Τι κρύβει η σημερινή ημερομηνία