ΚΟΣΜΟΣ

Στους 39 οι νεκροί στην Αίγυπτο – Επεισόδια τώρα στο Κάιρο

Στους 39 οι νεκροί στην Αίγυπτο – Επεισόδια τώρα στο Κάιρο

Δεν έχει τελειωμό η αιματοχυσία στην Αίγυπτο. Στους 39 έχει ανέβει ο αριθμός εκείνων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συμπλοκές στου δρόμους, ανάμεσα σε πολίτες και στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της χώρας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν έπειτα από την ετυμηγορία των αιγυπτιακών δικαστηρίων σχετικά με την καταδίκη στο θάνατο 21 ανθρώπων, για τα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα, τα οποία και στοίχισαν τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 73. Η ετυμηγορία των υπολοίπων αναμένεται να ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το δικαστήριο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νομπέλ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής "σωτηρίας" με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Επίσης, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, καταδίκασε τα βίαια επεισόδια της χώρας και κάλεσε σε ευρύ εθνικό διάλογο, ώστε να υπάρξει επίλυση των πολιτικών διαφορών.

Οι συγκρούσεις έχουν πια εξαπλωθεί και στο Κάιρο ανάμεσα σε αστυνομία και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων για να καταφέρουν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Οι διαδηλωτές, από τη μεριά τους, προχώρησαν σε ρίψεις πετρών κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι φωτιές στους δρόμους έκαναν σιγά σιγά την εμφάνισή τους.