ΚΟΣΜΟΣ

Ντέιβιντ Κάμερον: Δεν επιστρέφονται τα Μάρμαρα

Ντέιβιντ Κάμερον: Δεν επιστρέφονται τα Μάρμαρα

Κατηγορηματικός ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δε θα επιστραφούν στην Ελλάδα εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία.

Απαντώντας στο αίτημα για επιστροφή ενός γιγάντιου διαμαντιού 105 καρατίων που είχαν πάρει οι Βρετανοί φεύγοντας από την Ινδία, ο Κάμερον είπε ότι δεν πιστεύει στην επιστροφή αντικειμένων, προσθέτοντας ότι είναι το ίδιο ζήτημα με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο, είπε, τα φροντίζει καλά και τα μοιράζεται με ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν αυτό ακριβώς που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με θεσμούς σε όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα περί επιστροφής δεν είναι κάτι λογικό.

Η τοποθέτηση του Κάμερον προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, που επανέλαβε ότι ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων αποτελεί «πάγια εθνική θέση».