ΚΟΣΜΟΣ

Η Συρία πέρασε την «κόκκινη γραμμή» Ομπάμα

Η Συρία πέρασε την «κόκκινη γραμμή» Ομπάμα

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έκαναν χρήση χημικών όπλων «σε μικρή κλίμακα» εναντίον των ανταρτών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως 100 με 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χημικά όπλα σε «πολλαπλές» επιθέσεις.

Η απόδειξη της χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, τόνισε ο Μπεν Ρόουντς, σημαίνει ότι το καθεστώς Άσαντ «πέρασε την κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οπότε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν «στρατιωτικά» τους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Ο κ. Ρόουντς δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα πάρει αυτή η «στήριξη».

Προσέθεσε δε, ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βρήκαν «αξιόπιστα» στοιχεία, που να αποδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες.

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει η αυξημένη υποστήριξη προς τους αντικαθεστωτικούς να ενισχύσει την πολιτική και στρατιωτική αποτελεσματικότητα των Σύρων ανταρτών, κατέληξε ο Ρόουντς.

Η ανακοίνωση αυτή των ΗΠΑ έγινε λίγο αφότου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Συρία από την αρχή της κρίσης έχει ξεπεράσει τους 93.000. Ωστόσο, οι ΗΠΑ «βλέπουν» μόνο θύματα της κυβέρνησης Άσαντ και «αγνοούν» τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι ακραίοι ισλαμιστές αντάρτες της αντιπολίτευσης. Επίσης, δεν ανέφεραν καν την έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία χρήση χημικών όπλων έχουν κάνει και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί και τις αποδείξεις που συγκέντρωσε γι' αυτό η ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Κάρλα Ντελ Πόντε.

Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την ευθεία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων στη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Ισλαμιστές έκαναν χρήση χημικών όπλων στο Χαλέπι!