ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Κέρι σε Άσαντ: Παραδώστε τα χημικά όπλα

Τελεσίγραφο Κέρι σε Άσαντ: Παραδώστε τα χημικά όπλα

Την τελευταία ευκαιρία στον Ασαντ δίνουν, σε ρητορικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει την στρατιωτική επίθεση εάν ο πρόεδρος Ασαντ παρέδιδε όλα τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Σύρος Πρόεδρος δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.

Και η Μόσχα κάλεσε τη Συρία να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ: «Παραθέσαμε την πρότασή μας στον υπουργό εξωτερικών της Συρίας Al-Muallem και ελπίζουμε να έχουμε μια θετική απάντηση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που η κυβέρνηση Ασαντ θα μπορούσε να κάνει ή να προσφέρει προκειμένου να σταματήσει την επίθεση, ο Τζον Κέρι απάντησε:

«Βεβαίως, θα μπορούσε να παραδώσει όλα τα χημικά του όπλα μέχρι ενός στην διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβές και να επιτρέψει πλήρη και λεπτομερή καταμέτρησή τους, αλλά δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς από τους βρετανούς δημοσιογράφους κατά πόσον η περίφημη «Ειδική Σχέση» ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει τέτοια, ο Τζον Κέρι σημείωσε επίσης ότι η σχέση των δύο κρατών διατηρείται «ισχυρή» «όπως πάντα» και παρά την απόφαση του βρετανιικού κοινοβουλίου να αρνηθεί στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία.

«Ο υπουργός Κέρι χρησιμοποίησε ένα ρητορικό επιχείρημα σχετικά με την απιθανότητα, το ό,τι δεν είναι κατορθωτό ο Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα που αρνείται ότι χρησιμοποίησε», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση την οποία έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετά το τελεσίγραφο Κέρι.

«Το σχόλιό του αφορούσε το ότι αυτός ο βάρβαρος δικτάτορας, ο οποίος έχει ιστορικό ανευθυνότητας, δεν μπορεί να περιμένει κανείς πως θα παραδώσει τα χημικά όπλα, αλλιώς θα το είχε κάνει πολύ καιρό πριν», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Aπό την πλευρά του ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε ότι θα αντίποινα αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξουν στρατιωτικά πλήγματα, οι Αμερικανοί μπορούν «να περιμένουν τα πάντα».

«Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο Άσαντ στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Η (συριακή) κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος.

Στην συνέντευξη, που δόθηκε στη Δαμασκό για λογαριασμό του CBS, ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει» χημικά όπλα. «Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Ρώσοι έχουν εντελώς διαφορετικές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες", υπογράμμισε ο Άσαντ. «Το (αμερικανικό) Κογκρέσο θα ψηφίσει σε μερικές ημέρες και πιστεύω ότι το Κογκρέσο έχει εκλεγεί από τον λαό για να τον εκπροσωπεί. Οι βουλευτές θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν: "Τι προσφέρουν οι πόλεμοι στην Αμερική; Τίποτα"», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι ένας πόλεμος που είναι αντίθετος με τα συμφέροντα της Αμερικής. Γιατί; Είναι ένας πόλεμος που θα καταλήξει να υποστηρίζει την αλ Κάιντα και τους ανθρώπους που σκότωσαν Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου», κατέληξε ο Άσαντ.

Διαβάστε επίσης:

Άσαντ: «Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα» προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Συρία: «'Ετοιμες οι σειρήνες και τα καταφύγια»

Ο Ομπάμα προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία