ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Νίκη της Μέρκελ

Γερμανικές εκλογές: Νίκη της Μέρκελ

Γύρω στα 62 εκατομμύρια Γερμανών ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση για τα επόμενα 4 χρόνια.

Προβάδισμα της Άγκελα Μέρκελ έδειξαν από την πρώτη στιγμή τα exit poll για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Τα πρώτα Exit Poll των γερμανικών εκλογών
• CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες): 42%
• SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 26%
• FDP (Φιλελεύθεροι): 4,7%
• Grune (Πράσινοι): 8%
• ΑFD (Ευρωσκεπτικιστές): 4,9%
• Piraten (Πειρατές): 2,5%
• Die linke (Αριστέρα): 8,5%

kalpes

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία ήταν 41,4% στις 2 μ.μ. (15:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική συμμετοχή θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2009, 36,1% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει ως το μεσημέρι. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι δι' αλληλογραφίας, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί σ' αυτές τις εκλογές.

Αμφίρροπο το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης
Το αποτέλεσμα στην Έσση, ένα κρατίδιο-κλειδί της Γερμανίας όπου διεξήχθησαν τοπικές βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές σήμερα, είναι πολύ αμφίρροπο για να προβλεφθεί.

Aυτό συμβαίνει διότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγγελας Μέρκελ και η συμμαχία της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, σχεδόν ισοψηφούν, όπως δείχνουν τα έξιτ πολ τα οποία μετέδωσαν προ ολίγου γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Θρίαμβος για τη Μέρκελ, θρίλερ για Φιλελεύθερους και Ευρωσκεπτικιστές»
«Θρίαμβος για τη Μέρκελ, θρίλερ για Φιλελεύθερους και Ευρωσκεπτικιστές», ήταν ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Αγωνία για τους φιλελεύθερους
Για κυριαρχία της Μέρκελ στις εκλογές έκανε λόγο η Welt μετά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στις γερμανικές εκλογές. Οι χριστιανοδημοκράτες σύμφωνα με την εφημερίδα μπορούσαν να βελτιώσουν το ποσοστό τους από το 33,8 % των προηγούμενων εκλογών στο 40%.
Εκλογικό θρίλερ εκτυλίχθηκε όμως με τους φιλελεύθερους.

Οι πρώτες δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ

«Αγαπητοί φίλοι, οι επευφημίες σας δείχνουν ότι έχουμε πραγματικά κάτι να γιορτάσουμε. Πρόκειται για εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πρώτα απ' όλα, θάλω να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους οι οποίοι έδειξαν τόσο μεγάλη πίστη στα συντηρητικά κόμματα. Και θέλω να υποσχεθώ στους ψηφοφόρους ότι θα κινηθούμε υπεύθυνα και με μεγάλη σύνεση. Σας ευχαριστώ πολύ».

thriamvos

Απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα της Μέρκελ δίνει το ARD
Απόλυτη πλειοψηφία έδιναν, με μεγάλη επιφύλαξη, στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ τα τελευταία προγνωστικά του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, σύμφωνα με τα οποία το CDU/CSU συγκεντρώνει 42,5% και 302 έδρες στην Μπούντεσταγκ.

Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονταν στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούν τα κόμματα Η Αριστερά και Πράσινοι με ποσοστό 8% έκαστο και από 57 έδρες.

Οι φιλελεύθεροι έπεσαν στο 4,6% και η Εναλλακτική για την Γερμανία παρέμενε στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,9%.

Οι συμμαχίες της επόμενης μέρας και η σημασία τους για την Ελλάδα
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll, η Άνγκελα Μέρκελ πανηγύρισε τη μεγάλη εκλογική της νίκη. Πρόκειται για το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών από το 1990, ακόμη κι αν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ έρχονται δεύτεροι και το πιο πιθανό σενάριο τώρα είναι πως τα δυο κόμματα θα συνεργαστούν για μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». Όλα πλέον εξαρτώνται από την Άνγκελα Μέρκελ. Είτε θα σχηματίσει τον «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες και αντικαγκελάριο τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ο Στάινμπρουκ προορίζεται ίσως για υπουργός Εξωτερικών) είτε θα κάνει κυβέρνηση με τη βοήθεια των Πρασίνων, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε θα είναι τόσο ισχυρή.

Ο «μεγάλος συνασπισμός» αποτελεί ένα από τα πιο καλά σενάρια για την Ελλάδα, που βλέπει τους Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ, που ποτέ δεν έκρυψε την απέχθειά του για την Ελλάδα, να μένει εκτός Βουλής.

Στάινμπρουκ: Η Μέρκελ θα αποφασίσει για τη σύνθεση της κυβέρνησης
Ο κεντροαριστερός αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του οποίου συγκέντρωσαν ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων, είπε ότι εναπόκειται στην Μέρκελ να αποφασίσει πλέον τη σύνθεση της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κας Μέρκελ, πρέπει να βρει (κυβερνητικό εταίρο ώστε να εξασφαλίσει) την πλειοψηφία», είπε στους υποστηρικτές του.

Οι ηγέτες των Ελεύθερων Δημοκρατών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός τους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν, αφού το FDP μοιάζει να οδεύει προς απώλεια όλων των κοινοβουλευτικών του εδρών.

«Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράψαμε ποτέ», δήλωσε ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο βασικός υποψήφιος των Φιλελεύθερων. «Δεν είναι το τέλος του κόμματος. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά το έργο μας θα συνεχιστεί». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων, είπε πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί «τη χειρότερη ήττα που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες».

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και υπουργός Οικονομικών, επίσης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα του FDP.

«Αγκαλιά» με την αυτοδυναμία η Μέρκελ
Προς την απόλυτη αυτοδυναμία φαίνεται να κινείται η κεντροδεξιά συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών υπό την Άγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF και με βάση τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση, χωρίς ωστόσο να την έχει εξασφαλίσει.

Η γερμανική κρατική τηλεόραση έδινε λίγο μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος στην Κεντροδεξιά 304 έδρες εκ των 606 του γερμανικού κοινοβουλίου (ο αριθμός των εδρών είναι το λιγότερο 598, ωστόσο αυξομειώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση), με ποσοστό 42,4% - 42,5%, σε μεγάλη απόσταση από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κινούνται μεταξύ 25,4% και 25,9%.

Λίγο αργότερα, η εκτίμηση έδινε στους Χριστιανοδημοκράτες 302 εκ των 606 εδρών, πράγμα που θα σήμαινε ανάγκη συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τους Πράσινους.

Πώς σχολίασε ο Σόιμπλε το εκλογικό αποτέλεσμα
Φανταστικό χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οι Φιλελεύθεροι να εισέλθουν στο κοινοβούλιο ώστε η Κεντροδεξιά να έχει μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.

«Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό, μια δικαίωση για την Άγκελα Μέρκελ. Για να είμαι ειλικρινής, ελπίζω να εισέλθουν στη Βουλή και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Τότε θα έχουμε σταθερότητα».

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι είναι νωρίς για προβλέψεις για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη Γερμανία. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε υπεύθυνα το ρόλο μας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης: Γερμανικές εκλογές: 42% δίνουν τα exit poll στη Μέρκελ

Γερμανικές εκλογές: Μεγαλύτερη η συμμετοχή των ψηφοφόρων από το 2009

Άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα Μέρκελ - Στάινμπρουκ

Γερμανικές εκλογές: «Αδειάζει» τους εταίρους της η Μέρκελ