ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί

Κοντά σε μία συμφωνία που θα άρει το «λουκέτο» στην αμερικανική κυβέρνηση έφτασαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία τη Δευτέρα, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών που θα σηματοδοτούσε μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές.


Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βαίνουν προς συμφωνία, η οποία θα τερματίσει τη διακοπή της λειτουργίας πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, που προκλήθηκε την 1η Οκτωβρίου. Επίσης καλούνται να συμφωνήσουν στο όριο του χρέους πριν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας στις 17 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αυξάνει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και θέτει ως καταληκτική ημερομηνία συμφωνίας για τη μακροπρόθεσμη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες την 13η Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι «έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο αλλά δεν είμαστε ακόμη στο στόχο. Ελπίζουμε ότι με καλή τύχη (...) ίσως αύριο θα είναι μια φωτεινή μέρα».

Οι Δημοκρατικοί μέχρι στιγμής απέκρουσαν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να επιβάλουν μεγάλες αλλαγές στο νομοσχέδιο Ομπάμα για το σύστημα υγείας. Οι συντηρητικότεροι Ρεπουμπλικανοί απαιτούσαν να καθυστερήσει αν όχι να ακυρωθεί η χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας.

Τώρα, οι Ρεπουμπλικανοί φέρονται να πιέζουν ακόμα για κάποιες μικρές μετατροπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτούν αυστηρότερα μέτρα ταυτοποίησης του εισοδήματος των δικαιούχων, καθώς και την απόσυρση του φόρου στα ιατρικά μηχανήματα.

Πάντως, ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία στη Γερουσία, είναι αβέβαιο πώς θα αντιδράσει το Κογκρέσο. Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί, όπως ο Τεξανός Τεντ Κρουζ, αλλά και τα μέλη του υπερσυντηρητικού Κόμματος του Τσαγιού, θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την ψηφοφορία και οι ΗΠΑ να βρεθούν χωρίς προϋπολογισμό πριν από τις 17 Οκτωβρίου, που αποτελεί το χρονικό όριο για τη στάση πληρωμών.

Διαβάστε επίσης:

Πρόοδο σημειώνουν οι συνομιλίες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Προσπαθούν να βρουν λύση στη Γερουσία των ΗΠΑ για το όριο του χρέους