ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ λύνει τη σιωπή του για την 15χρονη Λεονάρντα

Ο Ολάντ λύνει τη σιωπή του για την 15χρονη Λεονάρντα

Ο Φρανσουά Ολάντ επιτέλους έλυσε τη σιωπή του και πήρε θέση για την οργή που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση της 15χρονης Λεονάρντα, μια Ρομά που πρόκειται να απελαθεί και να επιστρέψει στη Γαλλία αλλά χωρίς την οικογένεια της

Μιλώντας στη γαλλική τηλεοράση ο γάλλος προέδρος είπε: «Αν υποβάλει αίτηση, λόγω των συνθηκών, και δεδομένου του ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει την εκπαίδευσή της στη Γαλλία είναι ευπρόσδεκτη». Τόνισε, ωστόσο, ότι η πρόσκληση αφορά μόνο εκείνη την ίδια στιγμή που το νεαρό κορίτσι έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει χωρίς την οικογένεια της.

«Δεν θα εγκαταλείψω την οικογένειά μου. Δεν είμαι η μόνη που πρέπει να πάω στο σχολείο, υπάρχουν και τα αδέλφια μου» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η 15χρονη μαθήτρια απελάθηκε μαζί με τους γονείς της και τα πέντε αδέλφια της στο Κόσοβο, από όπου κατάγεται, καθώς ο πατέρας της είχε υποβάλει όπως προέκυψε ψευδή στοιχεία στην αίτηση του για τη χορήγηση ασύλου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας από μαθητές σε όλη τη χώρα. Η οργή έχει επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η Λεονάρντα Ντιμπράνι απομακρύνθηκε από το σχολικό λεωφορείο για να απελαθεί στη συνέχεια με την υπόλοιπη οικογένειά της στο Κοσσυφοπέδιο