ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Σχέδιο απόφασης κατά των παρακολουθήσεων από Γερμανία-Βραζιλία

ΟΗΕ: Σχέδιο απόφασης κατά των παρακολουθήσεων από Γερμανία-Βραζιλία

Η Γερμανία και η Βραζιλία υπέβαλαν σχέδιο απόφασης κατά της παρακολούθησης των ψηφιακών επικοινωνιών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Το σχέδιο απόφασης, που υποβλήθηκε, έπειτα και από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης πολλών χωρών, ζητεί την προάσπιση του δικαιώματος της ιδιωτικότητας στις διαδικτυακές επικοινωνίες, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.

«Η Γενική Συνέλευση (. . .) υποστηρίζει ότι στο διαδίκτυο θα πρέπει να προστατεύονται τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι και εκτός διαδικτύου, κυρίως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα», αναφέρει το σχέδιο απόφασης.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο απόφασης στις χώρες μέλη του ΟΗΕ, ο γερμανός πρεσβευτής Πέτερ Βίτιχ δήλωσε ότι ελπίζει το κείμενο αυτό να αποτελέσει την αφορμή για έναν ουσιαστικό διάλογο και να οδηγήσει στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.