ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μήνα σε κώμα ο Σουμάχερ: Αβέβαιο το μέλλον του

Ένα μήνα σε κώμα ο Σουμάχερ: Αβέβαιο το μέλλον του

Ένα μήνα σε καταστολή συμπληρώνει σήμερα ο Μίκαελ Σουμάχερ, που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ μετά τον τραυματισμό του την ώρα που έκανε σκι. Επίσημη ενημέρωση για την κατάστασή του δεν υπάρχει εδώ και μέρες, ενώ επιστήμονες επισημαίνουν πως αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνει «φυτό»

Η τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή έγινε στις 17 Ιανουαρίου, ανακοινωθέν στο οποίο παρέπεμψε η εκπρόσωπος Τύπου του Σουμάχερ που ρωτήθηκε την Τρίτη από τους δημοσιογράφους.

Το μέλλουν του «Σούμι» παραμένει αβέβαιο, ενώ το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και τέσσερις εβδομάδες αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι πιέσεις που δέχεται ο εγκέφαλος. Μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο 45χρονος πιλότος της Formula 1 υπεβλήθη σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι, ναρκώθηκε και ψύχθηκε στους 35 βαθμούς Κελσίου για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβης στον εγκέφαλο, ενώ η μετεγχειρητική ανάλυση αποκάλυψε «διαδεδομένα τραύματα» και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

«Το γεγονός ότι βρίσκεται τέσσερις εβδομάδες σε κώμα σημαίνει ότι είναι ακόμη μακριά από την ανάκαμψη», αναφέρουν ειδικοί, επισημαίνοντας οι πιθανότητες να μείνει «φυτό» αυξάνονται, καθώς οι περιπτώσεις στις οποίες το τεχνητό κώμα συνεχίζεται πέραν των τριών εβδομάδων είναι σπάνιες.

Το τεχνητό κώμα διακόπτεται όταν η πίεση στο κρανίο πέσει σε χαμηλά επίπεδα και παραμείνει σταθερή, οπότε και οι γιατροί ελέγχουν τις αντιδράσεις του ασθενή, όπως π.χ. αν επικοινωνεί ή αντιδρά στους ερεθισμούς, δίνοντάς του εντολές όπως να σφίξει το χέρι ή να κλείσει τα μάτια. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πως, ακόμη και αν ο τραυματίας ξυπνήσει και ανταποκρίνεται καλά, ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση μπορεί να φτάσει από το ένα μέχρι και τα τρία χρόνια!

Στο μεταξύ, τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για το ατύχημα -στις 29 Δεκεμβρίου, στο χιονοδρομικό κέντρο της Μέριμπελ στις γαλλικές Άλπεις- αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές της Αλμπερτβίλ.