ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις με τραυματίες και συλλήψεις

Βοσνία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις με τραυματίες και συλλήψεις

Διαδηλωτές στην Τούζλα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης και πυρπόλησαν το κτίριο σήμερα, στη διάρκεια της τρίτης ημέρας διαδηλώσεων που ξεκίνησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα και το αυξημένο ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

Περίπου εκατό νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα που φορούσαν τα διακριτικά της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου εισέβαλαν στο κτίριο το οποίο λεηλάτησαν, ενώ πέταξαν και τηλεοράσεις από τα παράθυρα.

Οι περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές που ήταν παρόντες στη σκηνή χειροκρότησαν τους νεαρούς.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί που βρίσκονταν στο δρόμο για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το κτίριο, το οποίο απέκλεισαν.

Από τον πρώτο όροφο του δεκαόροφου κτιρίου έβγαιναν φλόγες και μαύρος καπνός, όμως οι νεαροί στο εσωτερικό εμπόδιζαν την πυροσβεστική να επέμβει.

Ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, ο Άλντιν Σιράνοβιτς, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές αξιώνουν την παραίτηση της κυβέρνησης. «Μας κλέβουν εδώ και 25 χρόνια και καταστρέφουν το μέλλον μας. Θέλουμε να φύγουν», είπε.

Στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων στην πόλη τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130 άνθρωποι, μεταξύ αυτών περίπου 100 αστυνομικοί.

Εξάλλου στο Σαράγεβο η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Τούζλα την Τετάρτη με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους, ανέργων νέων και μελών οργανώσεων βετεράνων πολέμου.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, όπου περισσότερο από το 40% του πληθυσμού των 3,8 εκατομμυρίων είναι άνεργο.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, περιλαμβανομένου του Σαράγεβο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη οικονομικής και πολιτικής προόδου στη χώρα μετά τον πόλεμο του 1992-1995.