ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: « Ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς»

Ουκρανία: « Ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς»

Οι τρεις ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο θα πραγματοποιήσουν σήμερα νέες συζητήσεις με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και με εκπροσώπους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.


Νωρίτερα ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στον σχηματισμό μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σε τροποποιήσεις του Συντάγματος ώστε να μειωθούν οι προεδρικές εξουσίες, ενώ επίσης ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ο Γιανουκόβιτς έκανε την ανακοίνωση αυτή στον ιστότοπο της προεδρίας χωρίς να περιμένει να υπάρξει γραπτή συμφωνία με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. «Δεν υπάρχουν βήματα που δεν πρέπει να κάνουμε για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς. «Ανακοινώνω ότι προκηρύσσω πρόωρες εκλογές».

«Επίσης ξεκινώ τη διαδικασία επιστροφής στο σύνταγμα του 2004 με την επανεξισορρόπηση των εξουσιών προς μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ζητώ να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προετοιμάζεται για νέες συνομιλίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ ο πολωνός ομόλογός του Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών με τον Σταϊνμάγερ για να συζητήσουν το προσχέδιο της συμφωνίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σημείωσε ότι η αντιπολίτευση χρειάζεται να συσκεφθεί προτού συμφωνήσει στο προσχέδιο της συμφωνίας.

«Η αντιπολίτευση θέλει να συσκεφθεί με κάποια από τα μέλη της, κάτι που είναι εντελώς κατανοητό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, εφόσον τα πράγματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είναι σημαντικό να παραμένουμε επιφυλακτικοί», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Παρόλα αυτά ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ο δρόμος προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης είναι «πολύ μακρύς». «Αποστολή των τριών υπουργών Εξωτερικών (της ΕΕ) στο Κίεβο ήταν κατ' αρχάς να τερματιστεί η βία και η αιματοχυσία. Αυτός ο στόχος επετεύχθη, όμως ο δρόμος προς μιας συμφωνία είναι ακόμη μακρύς», είπε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαρσοβία.

Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει το νέο σύνταγμα της Ουκρανίας να προετοιμαστεί ως το τέλος του καλοκαιριού.
Εξάλλου προειδοποίησε ότι η αντιπολίτευση ενδέχεται να μην συμφωνήσει στο προσχέδιο αυτό, και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχει οριστικά αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Οι απειλές παραμένουν».

Ο πολωνός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε χθες η ΕΕ εναντίον ουκρανών αξιωματούχων είχαν αποτέλεσμα να λογικευτεί η ουκρανική κυβέρνηση και να αποφευχθεί περισσότερη βία.

Τέλος, ο Τουσκ επεσήμανε ότι οι Ουκρανοί που έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είναι τα πρώτα θύματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Γιανουκόβιτς: Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ουκρανία: Το Κίεβο πριν και μετά σε 7 εικόνες

Ουκρανία: Ανοικτά όλα τα συνοριακά περάσματα με την Πολωνία

Ουκρανία: «Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία»

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης