ΚΟΣΜΟΣ

Ζήτησαν συγνώμη από τον Ζούκερμπεργκ για το χταπόδι

Ζήτησαν συγνώμη από τον Ζούκερμπεργκ για το χταπόδι

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ζήτησε συγνώμη σήμερα επειδή δημοσίευσε μια γελοιογραφία που απεικονίζει τον ιδρυτή του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ως ένα χταπόδι με μεγάλη μύτη, ωστόσο ο γελοιογράφος που την σχεδίασε απέρριψε τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού και ρατσισμού.

«Ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός αποτελούν ιδεολογίες οι οποίες μου είναι εντελώς ανοίκειες. Για αυτό ακριβώς έχω συγκλονιστεί που μία από τις γελοιογραφίες μου κρίνονται υπό αυτό το πρίσμα», τόνισε ο γελοιογράφος Μπούρκχαρντ Μορ σε μια γραπτή δήλωση που έστειλε στο Γερμανικό Πρακτορείο σήμερα.

Το πρωτότυπο σκίτσο, το οποίο δημοσιεύθηκε σε ποσοστό μικρότερο του 10% των φύλλων της έκδοσης της Παρασκευής της φιλελεύθερης Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, απεικονίζει ένα Ζούκερμπεργκ σε μορφή χταποδιού με τα πλοκάμια του να κρατούν υπολογιστές και smartphones.

Το καπέλο που φορά το χταπόδι, το οποίο απεικονίζεται με σγουρά μαλλιά και ένα χαμόγελο στα παχιά χείλη του, αναγράφει τον λογότυπο του facebook. Σε ένα από τα πλοκάμια του το χταπόδι κρατάει τον λογότυπο της WhatsApp, μιας εταιρείας που παράγει εφαρμογές για διάφορες κινητές πλατφόρμες που η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ εξαγόρασε την περασμένη εβδομάδα έναντι 19 δισεκ. δολαρίων.

Η εφημερίδα, η σύνταξη της οποίας βρίσκεται στο Μόναχο, είχε ήδη στείλει ένα μήνυμα μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter προχθές ζητώντας συγγνώμη για τη γελοιογραφία.

zuk2

Ο Μορ τροποποίησε την αρχική γελοιογραφία κι η αναθεωρημένη εκδοχή της, με το πρόσωπο του Ζούκερμπεργκ να έχει αντικατασταθεί με ένα ορθογώνιο κουτί, να δημοσιευθεί στο 90% και πλέον των εκδόσεων της Παρασκευής.

Ο Εφραίμ Ζούροφ των Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε το αρχικό σκίτσο «σοκαριστικό» και «σχεδόν απομίμηση μιας γελοιογραφίας των Ναζί από το 1938».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μία οσμή αντισημιτισμού αναδίδεται από αυτό» δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο Ζούκερμπεργκ δεν έχει μεγάλη μύτη, αλλά σε αυτή τη γελοιογραφία η μύτη του είναι τονισμένη. Η γαμψή μύτη είναι η τυπική καρικατούρα του Εβραίου» είπε ο Ζούροφ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος σχεδίασε αυτή τη γελοιογραφία δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο Ζούκερμπεργκ είναι Εβραίος. Είναι κλασσικό. Οι Εβραίοι καταλαμβάνουν τον έλεγχο του κόσμου. Ενισχύει όλα τα στερεότυπα για τους Εβραίους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η γελοιογραφία επίσης προκάλεσε οργισμένα σχόλια από χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Οποιοσδήποτε γνωρίζει τις γελοιογραφίες μου κι εμένα γνωρίζει επίσης ότι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μου να δυσφημίζω ανθρώπους λόγω της εθνικότητάς τους, των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή της προέλευσης της οικογένειάς τους» υποστήριξε ο Μορ.

Δήλωσε ότι εν μέρει εμπνεύστηκε τη γελοιογραφία από το χταπόδι που εμφανίζεται στην ταινία Οι Πειρατές της Καραϊβικής και δεν είχε καμία πρόθεση να στείλει κάποιο αντισημιτικό μήνυμα.

«Για εμένα το θέμα δεν ήταν ο Ζούκερμπεργκ αλλά το facebook», τόνισε ο ίδιος.

«Λυπάμαι πολύ που δημιουργήθηκε αυτή η παρεξήγηση και ίσως να προσέβαλα τα αισθήματα μιας μερίδας αναγνωστών (της εφημερίδας) με το σκίτσο μου» προσέθεσε.