ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δώδεκα χώρες ζητούν την άμεση αποστολή παρατηρητών

Ουκρανία: Δώδεκα χώρες ζητούν την άμεση αποστολή παρατηρητών

Υπέρ της άμεσης αποστολής ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα κρατών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.

«Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την περίοδο μετάβασης, ζητάμε την δημιουργία μιας αποστολής παρατηρητών της ΕΕ η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό», ανέφεραν στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλτικών και βόρειων χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία) και της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη», επεσήμαναν οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας την «σθεναρή υποστήριξη» τους στην ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς και στην «υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης (ΕΕ-Ουκρανίας) το συντομότερο δυνατό».

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ που συμμετείχε στη σύνοδο στη Νάρβα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή μιας ομάδας παρατηρητών της ΕΕ στην Ουκρανία «είναι απαραίτητη, κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι η Ρωσία φαίνεται να επιθυμεί να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου από τον ΟΑΣΕ».

Οι υπουργοί που συναντήθηκαν στη Νάρβα κατήγγειλαν επίσης «την απόφαση να διεξαχθεί ένα παράνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία» για την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία ανακαλεί τους φοιτητές από τη Ρωσία

Ουκρανία: Τους 30.000 έχουν φτάσει οι Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Το Kίεβο καλεί τη Μόσχα σε απόσυρση στρατευμάτων και διάλογο

Η Μόσχα επικρίνει το ΝΑΤΟ για τους περιορισμούς απέναντι στην Ουκρανία

Γερμανία: Ο λαός δε θέλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα»

Επιπλέον κυρώσεις για τη Ρωσία σκέφτεται ο Φαμπιούς

Καρδιακή προσβολή υπέστη ο Γιανουκόβιτς

Η Ρωσία θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας