ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο λαός δε θέλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Γερμανία: Ο λαός δε θέλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο γερμανικός λαός δεν επιθυμεί ιδιαίτερα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία, αλλά υποστηρίζει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου και εμπιστεύεται ελάχιστα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.


Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimap για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD και της εφημερίδας Die Welt, μόνο το 38% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ενώ το 72% τάχθηκαν υπερ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την ουκρανική κυβέρνηση.

Μόλις το 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν τη Μόσχα αξιόπιστο εταίρο και τα τρία τέταρτα πιστεύουν ότι ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν είναι αξιόπιστος. Το 81% τον θεωρεί ηγέτη που θα χρησιμοποιούσε κάθε μέσο στη διάθεσή του για να προωθήσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει την υποστήριξη στις θέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία έχει υπάρξει επιφυλακτική ως προς την επιβολή κυρώσεων, πέραν των συμβολικών, εις βάρος της Ρωσίας καθώς προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να συμφωνήσει σε μία "ομάδα επαφής" που θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Μόσχα με το Κίεβο.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη ότι το ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ έχει αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 71%, αλλά την έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία ο υπουργός Εξωτερικών των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, το ποσοστό αποδοχής του οποίου αυξήθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 74%.