ΚΟΣΜΟΣ

Το Kίεβο καλεί τη Μόσχα σε απόσυρση στρατευμάτων και διάλογο

Το Kίεβο καλεί τη Μόσχα σε απόσυρση στρατευμάτων και διάλογο

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τους δρόμους της Κριμαίας και να αρχίσει διάλογο με τη νέα ηγεσία στο Κίεβο.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για υποστήριξη αποσχιστικών ομάδων και κατακεραύνωσε εκ νέου το δημοψήφισμα στην Κριμαία ως παράνομο, λέγοντας πως «κανείς στον πολιτισμένο κόσμο» δεν θα το αναγνωρίσει.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ ανέφερε ότι ζήτησε δεύτερο τηλεφώνημα με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν μιλήσει τηλεφωνικά το περασμένο Σάββατο, που ήταν και η τελευταία επαφή των δύο χωρών σε υψηλό επίπεδο.

«Έχουμε δείξει την ετοιμότητά μας να συνομιλήσουμε με τη ρωσική κυβέρνηση» είπε ο Γιατσένιουκ. Ως βασικότερο όρο ανέφερε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και «τον τερματισμό της υποστήριξης σε αποσχιστικά στοιχεία και τρομοκράτες στην Κριμαία».

Για άλλη μία φορά, η ηγεσία του Κιέβου απέρριψε το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν οι αρχές της Κριμαίας για το επόμενο Σαββατοκύριακο, με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσία.

«Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα ενός δήθεν δημοψηφίσματος από τις δήθεν αρχές της Κριμαίας» είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου πως η κίνηση είναι αντισυνταγματική.

Διαβάστε επίσης:

Η Μόσχα επικρίνει το ΝΑΤΟ για τους περιορισμούς απέναντι στην Ουκρανία

Γερμανία: Ο λαός δε θέλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα»