ΚΟΣΜΟΣ

Θα ανακοινώσει ο Γιανουκόβιτς «εξόριστη κυβέρνηση» της Ουκρανίας;

Θα ανακοινώσει ο Γιανουκόβιτς «εξόριστη κυβέρνηση» της Ουκρανίας;

Το σχηματισμό «εξόριστης νόμιμης κυβέρνησης» της Ουκρανίας, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την Τρίτη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην προγραμματισμένη δεύτερη συνέντευξή του μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας του, που θα παραχωρήσει στη γειτονική στην Ουκρανία ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Δον.

Αυτό δήλωσαν στο Newsbomb.gr καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές της Μόσχας, που παρακολουθούν επισταμένως την υπόθεση του ουκρανικού και την κλιμάκωση των κινήσεων της ρωσικής διπλωματίας για το θέμα.

«Μια τέτοια ανακοίνωση, θα μπορούσε να μπερδέψει περισσότερο τα χαρτιά στην τράπουλα της διπλωματίας» και να δώσει στη Ρωσία επιχειρήματα και χρόνο, που χρειάζεται, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη ρωσική διπλωματία ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας και δεν μπορεί να αντικατασταθεί βάσει του διεθνούς δικαίου αν δεν παραιτηθεί νομίμως ή δεν παραχωρήσει την εξουσία του σε νόμιμα εκλεγμένη ηγεσία στην Ουκρανία.

Ο Β.Γιανουκόβιτς έδωσε την πρώτη συνέντευξή του στις 28 Φεβρουαρίου, αφηγούμενος πώς υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την έδρα του και να εγκατασταθεί στη γειτονική ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Δον, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Την έκκλησή του για παροχή ασύλου ικανοποίησε το Κρεμλίνο για λόγους ανθρωπιστικούς, παρά το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη ότι ο Γιανουκόβιτς είναι ένα «πολιτικό πτώμα» και δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε αξία για το μελλοντικό πολιτικό παιχνίδι στην ίδια την Ουκρανία, με μόνη εξαίρεση την ιδιότητά του ως «νομίμου προέδρου», που μπορεί ακόμη να αξιοποιηθεί από τη ρωσική διπλωματία, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου προέδρου στην ταλαιπωρημένη χώρα.

gianoykovits

Με την εμφάνισή του ο Γιανουκόβιτς θα διαψεύσει μεταξύ άλλων και τις επίμονες φήμες ότι είναι βαριά άρρωστος, υπέστη καρδιακό επεισόδιο ή ακόμη και ότι είναι νεκρός, όπως γράφουν τις τελευταίες ημέρες πολλά ΜΜΕ, στο πλαίσιο του πληροφοριακού πολέμου με την ουκρανική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ο πρόεδρος Πούτιν, οι μόνοι νόμιμοι τρόποι απομάκρυνσης του Γιανουκόβιτς από την εξουσία είναι η αυτόβουλη παραίτησή του, η μομφή εναντίον του μέσω σειράς διαδικασιών στην ουκρανική Βουλή ή η αδυναμία του να εκτελέσει τα καθήκοντά του λόγω βαριάς ασθένειας ή θανάτου.

«Η βίαιη εκδίωξη από την εξουσία δεν προβλέπεται από το ουκρανικό Σύνταγμα», επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία το Κρεμλίνο, δείχνοντας ότι θα επιμείνει έως τέλους στα διπλωματικά και πολιτικά επιχειρήματα, που διαθέτει και θα «βασανίσει» τους δυτικούς συνομιλητές του με σκοπό να πετύχει τις μέγιστες δυνατές υποχωρήσεις από μέρους τους στην υπόθεση της διευθέτησης του Ουκρανικού, που απ' ό,τι φαίνεται θα μας απασχολεί ξανά και ξανά τους επόμενους μήνες, αν όχι χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στην Κριμαία

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας όρκισε 36 εθελοντές - στρατιώτες

«Η Κριμαία δεν μπορεί να προσκαλέσει παρατηρητές του ΟΑΣΕ»

Το FBI ερευνά τη διαφθορά επί προεδρίας Γιανουκόβιτς

Λευκός Οίκος: Νόμιμη η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας

Τη βοήθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε η Ουκρανία

Ενημέρωσε τον Πούτιν για τις προθέσεις της Δύσης ο Λαβρόφ