ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Η CIA δεν αποκλείει το τρομοκρατικό χτύπημα

Μαλαισία: Η CIA δεν αποκλείει το τρομοκρατικό χτύπημα

Ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η εξαφάνιση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.


«Δεν μπορούμε να απορρίψουμε καμία θεωρία», δήλωσε ο Μπρέναν στη διάρκεια μιας σπάνιας δημόσιας τοποθέτησής του. Όμως παράλληλα σημείωσε ότι «καμία υπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί ή τεκμηριωθεί» αφού χάθηκε το Boeing 777 από τα ραντάρ, το Σάββατο τα ξημερώματα.

INT1

Ο επικεφαλής της Interpol δήλωσε νωρίτερα ότι δεν πιστεύει με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

Από το Σάββατο βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση έρευνας για να εντοπιστεί το Μπόινγκ της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

INT2

Την Τρίτη, στρατιωτική πηγή της Μαλαισίας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι τα ραντάρ του στρατού της χώρας κατά πάσα πιθανότητα εντόπισαν το αγνοούμενο αεροσκάφος στα στενά της Μάλακα.

Η εν λόγω περιοχή είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα πλωτά κανάλια του κόσμου, που διατρέχει κατά μήκος τη δυτική ακτή της Μαλαισίας, ενώ αν ισχύουν οι πληροφορίες το αεροσκάφος βρίσκεται περίπου 1000 μίλια από το σημείο που βρισκόταν, όταν εξέπεμψε στίγμα για τελευταία φορά.

boing1

Τα διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία μετά την Kota Bharu και φαίνεται ότι πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος.

Η αεροπορική εταιρεία είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η πτήση, η οποία μετέφερε 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, κατά την τελευταία επικοινωνία με το αεροπλάνο, βρισκόταν στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας πάνω από την πόλη Κότα Μπαρού.

«Άλλαξε πορεία μετά την Κότα Μπαρού και άρχισε να πετάει σε χαμηλότερο ύψος. Αυτό συνέβη στα στενά της Μάλακα», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters.

boing2

Οι αρχές της Μαλαισίας απέστειλαν πλοία προκειμένου να ερευνήσουν συντρίμμια που φέρεται πως είχαν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται οι έρευνες βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της παραθαλάσσιας πόλης Βουνγκ Τάου του Βιετνάμ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας, Λάι Σαν Ταν.

Στο σημείο έχουν σταλεί βιετναμέζικα πλοία για να ερευνήσουν αυτό που φαίνεται πως είναι μεταλλικά κομμάτια, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με ενημέρωση της επιτροπής έρευνας και διάσωσης στο Ανόι.

Ομάδες διάσωσης από εννέα χώρες πραγματοποίησαν έρευνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα στενά της Μάλακα, καθώς η Κίνα απηύθυνε νωρίτερα έκκληση στη Μαλαισία να εντείνει τις προσπάθειες ανεύρεσης του αεροσκάφους.

boing5

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Τρίτης, οι μαλαισιανές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο επιβατών που επιβιβάστηκαν στην πτήση των Malaysia Airlines με κλεμμένο διαβατήριο.

Πρόκειται για έναν 19χρονο Ιρανό, με το όνομα Pouria Nour Mohammad Mehrdad και τον 29χρονο Delevar Seyed Mohammad Reza.
Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο Mehrad και ο δεύτερος άντρας, ο οποίος επίσης ταξίδεψε με κλεμμένο διαβατήριο, είχαν εισέλθει παράνομα στη Μαλαισία στις 28 Φεβρουαρίου.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Pouria Nour Mohmammad Mehrdad δεν είχε εμπλοκή με τρομοκρατική οργάνωση, ζητούσε άσυλο και επιθυμούσε να πάει στη Γερμανία.

aeroskafos3

Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται για το χαμένο αεροσκάφος πλέον είναι: η αεροπειρατεία, το σαμποτάζ, ψυχολογικά προβλήματα των επιβατών ή του πληρώματος και προσωπικά προβλήματα των επιβατών ή του πληρώματος.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ερευνάται η πιθανότητα ένας από τους επιβάτες να είχε εισπράξει αποζημίωση μαμούθ από ασφαλιστήριο ζωής, λίγο πριν την πτήση. Οι αρχές στη συνέντευξη Τύπου διέψευσαν τέλος την πληροφορία ότι υπάρχουν 5 άτομα που δεν επιβιβάστηκαν στην πτήση.

malaysia

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία του Παρισίου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε ό,τι αφορά στην εξαφάνιση του μοιραίου Boeing.

Τέσσερις Γάλλοι βρίσκονται μεταξύ των 227 επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, γι' αυτό και η έρευνα ξεκίνησε από τις δικαστικές αρχές αυτεπάγγελτα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο 19χρονος Ιρανός που ταξίδεψε με κλεμμένο διαβατήριο

Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι πιλότοι λίγο πριν μπουν στο μοιραίο Boeing

Μαλαισία: Τα 4 πιθανά σενάρια και ο επιβάτης με το κλεμμένο διαβατήριο