ΚΟΣΜΟΣ

Οι δορυφόροι έλαβαν σήμα του Boeing 777-Έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό

Οι δορυφόροι έλαβαν σήμα του Boeing 777-Έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysian Airlines που εξακολουθεί να αγνοείται από το περασμένο Σάββατο ενδέχεται να επεκταθούν στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Καθώς οι αρχές πολλών χωρών προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη στο Μπόινγκ με τους 239 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, η περιοχή των ερευνών ενδέχεται να διευρυνθεί "με βάση τις νέες πληροφορίες που υπάρχουν, οι οποίες δεν είναι κατ' ανάγκη τελειωτικές", είπε ο εκπρόσωπος. "Συζητάμε με τους εταίρους μας ποια διαθέσιμα μέσα να αναπτύξουμε" στην περιοχή, πρόσθεσε.

ma1

Αμερικανικά στρατιωτικά πλοία και αεροπλάνα μετέχουν ενεργά στις έρευνες που διεξάγει η κυβέρνηση της Μαλαισίας. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών βρίσκονται στην Κουάλα Λουμπούρ και εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα και σενάρια.

"Δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι συνέβη", είπε ο Κάρνεϊ, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους για περισσότερες διευκρινίσεις στο Πεντάγωνο και στην κυβέρνηση της Μαλαισίας.

ma2

Από τα δύο αμερικανικά πλοία που μετέχουν στην έρευνα, τα USS Kidd και USS Pinckney, το πρώτο, κατόπιν αιτήματος της Κουάλα Λουμπούρ, έλαβε εντολή να κατευθυνθεί στα στενά της Μάλακας και να ερευνήσει τη δυτική πλευρά της περιοχής, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το USS Pinckney θα παραμείνει στον Κόλπο της Ταϊλάνδης όμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής εάν θα συνεχίσει να συμμετάσχει στις έρευνες και μετά το τέλος της εβδομάδας.

Μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι έπιασαν ένα ασθενές ηλεκτρονικό σήμα από την πτήση 370 μετά την εξαφάνισή της, πριν από έξι ημέρες.

ma3

Από τα σήματα αυτά ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί προς τα πού κατευθυνόταν το αεροπλάνο, ούτε σε τι κατάσταση βρισκόταν από τεχνικής άποψης.

Τα σήματα αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι τα συστήματα εντοπισμού βλαβών του τζετ ήταν έτοιμα να επικοινωνήσουν με δορυφόρους, εφόσον χρειαζόταν. Δύο πηγές που ασχολούνται με την έρευνα για την εξαφάνιση του αεροπλάνου επιβεβαίωσαν ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες Boeing και Rolls-Royce δεν έλαβαν δεδομένα από το τζετ μετά την τελευταία επαφή που έκαναν οι κυβερνήτες του.

Κατά τη διάρκεια της κανονικής φάσης της πτήσης ελήφθη μόνο μία ενημέρωση, ανέφεραν.

Τόσο η Boeing όσο και η Rolls-Royce απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Όσο υπάρχει «αχτίδα ελπίδας» δεν θα σταματήσουμε τις έρευνες

Νέα αποκάλυψη για το χαμένο αεροπλάνο στη Μαλαισία

Άκαρπες οι έρευνες για τα συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους