ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν έχουν κοινό όραμα

Λαβρόφ: Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν έχουν κοινό όραμα

Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Λονδίνο.

«Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», σημείωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «συμφώνησε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική».

Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο (…) Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ’ ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Αποκλείστηκαν προσκείμενοι στην αντιπολίτευση ιστότοποι

Ουκρανία: Τι ζητά η φιλορωσική αντιπολίτευση

Παρατηρητές του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Ρώσοι αξιωματούχοι στη... Black list της Ε.Ε.

«Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της»

Μόσχα: «Στείλτε παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Κριμαία»