ΚΟΣΜΟΣ

Οι κατσίκες είναι τελικά πιο έξυπνες! (videos)

Οι κατσίκες είναι τελικά πιο έξυπνες! (videos)

Μπορεί κατά καιρούς να έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου διάφορα ξεκαρδιστικά video που αποδεικνύουν ότι οι κατσίκες δεν είναι και από τα πιο… εύστροφα τετράποδα, ωστόσο μία νέα μελέτη Βρετανών και Ελβετών επιστημόνων έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη!


Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, οι κατσίκες – αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα - μπορούν να λύσουν πολύπλοκους γρίφους, ενώ έχουν και άριστη μακροπρόθεσμη μνήμη! Και αυτό γιατί με μόλις δώδεκα προσπάθειες κατάφεραν να βγάλουν το φαγητό τους από ένα κουτί, τραβώντας και στη συνέχεια σηκώνοντας ένα μοχλό. Δώδεκα, μάλιστα, μήνες αργότερα δεν χρειάστηκαν περισσότερα από δύο λεπτά για να το ξανακάνουν!

«Τα αποτελέσματά μας αμφισβητούν την κοινή παρερμηνεία ότι οι κατσίκες δεν είναι ευφυή ζώα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας πολύπλοκα tasks τα οποία θυμούνται για πολύ καιρό. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ανταπεξέρχονται με τόση επιτυχία σε νέο περιβάλλον», τόνισε ο επικεφαλής της πρωτοφανούς έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι πριν από κάθε προσπάθεια, κάποιες από τις κατσίκες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις… συναγωνιζόμενες, ωστόσο και αυτές που δεν τις παρατηρούσαν βρήκαν τη λύση εξίσου γρήγορα.

«Αυτό δείχνει ότι οι κατσίκες προτιμούν να μαθαίνουν μόνες τους και όχι παρακολουθώντας τους άλλους», τόνισε ο Dr Briefer από το Swiss Federal Institute of Technology.

Η προσαρμοστικότητα μάλιστα των κατσικών σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και η εύρεση τροφής στην άγρια φύση, πιστεύεται πως είναι τα δύο χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη νοημοσύνη τους.

Διαβάστε ακόμα:

Κανείς δεν τα «βάζει» με αυτό το κουτάβι! (video)