ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Να μπλοκάρει η ΕΕ το νέο στολίσκο για τη Γάζα»

Νετανιάχου: «Να μπλοκάρει η ΕΕ το νέο στολίσκο για τη Γάζα»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμποδίσει τον απόπλου του νέου στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια αποστολή αποτελεί «πρόκληση».

«Είμαστε εν γνώσει μιας απόπειρας να σταλεί στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου ένας νέος 'στολίσκος' στη Γάζα. Δεν πρόκειται για ένα 'στολίσκο ειρήνης', αλλά για μια εσκεμμένη πρόκληση με στόχο να βάλει φωτιά στο μπαρούτι σ’ αυτό το τμήμα του κόσμου», ανέφερε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια γεύματος στην Ιερουσαλήμ με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον μας να ενεργήσουμε ώστε να σταματήσουμε ένα τέτοιο στολίσκο», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Αυτοί που προσβλέπουν στην ειρήνη και την ηρεμία πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν αυτή την πρόκληση», είπε και κατέληξε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Παρόμοιο κάλεσμα είχε απευθύνει και στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την 1η Απριλίου. Τότε, είχε υποστηρίξει ότι μεταξύ των οργανωτών του στολίσκου που πρόκειται να κατευθυνθεί τον ερχόμενο μήνα προς τις ακτές της Γάζας, υπάρχουν «εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία, ο στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν ανάφλεξη».

Εκτός από το να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, η αποστολή του νέου στολίσκου σκοπεύει να τιμήσει τους 8 νεκρούς Τούρκους ακτιβιστές, οι οποίοι σκοτώθηκαν πέρυσι από την επίθεση σε διεθνή ύδατα των ισραηλινών κομάντο.