ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με μια «νέα μορφή πυρηνικής δοκιμής»

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με μια «νέα μορφή πυρηνικής δοκιμής»

Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες της «νέας μορφή» πυρηνικής δοκιμής που απείλησε ότι θα πραγματοποιήσει, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας απάντησε «περιμένετε και θα δείτε».

Η αντίδραση αυτή της Πιονγκγιάνγκ έρχεται μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταδικάζει τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε στις 26 Μαρτίου δύο πυραύλους Rodong μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι προσγειώθηκαν στη θάλασσα. Τους δύο τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά εκτοξεύσεων με πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν στις 27 Μαρτίου την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση των κανονισμών του Οργανισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις έως ότου καταλήξουν σε μια «κατάλληλη απάντηση», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε την Κυριακή απειλώντας ότι θα διεξάγει αυτό που αποκάλεσε ως «μια νέα μορφή πυρηνικής δοκιμής».

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας κατέστησε απολύτως σαφές πως θα πραγματοποιήσουμε μια νέα μορφή πυρηνικής δοκιμής. Ωστόσο εγώ προτείνω να περιμένετε να δείτε τι είναι αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Ρι Τονγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων απαγορεύονται. Το Συμβούλιο επιμήκυνε τις υπάρχουσες κυρώσεις μετά την ατομική δοκιμή της που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ στις 13 Φεβρουαρίου, την τρίτη από το 2006.

Οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορούν στα πυρηνικά προγράμματα της χώρας και έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τη Βόρεια Κορέα μέσω απαγόρευσης της εξαγωγής ειδών πολυτελείας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» τη κατάσταση στην Κορέα