ΚΟΣΜΟΣ

«Προωθείται» η τουρκική ατζέντα μέσω της λιβυκής κρίσης;

«Προωθείται» η τουρκική ατζέντα μέσω της λιβυκής κρίσης;
Ο ρόλος της Τουρκίας στη λιβυκή κρίση απασχολεί δημοσίευμα ευρωπαϊκού...

Ο ρόλος της Τουρκίας στη λιβυκή κρίση απασχολεί δημοσίευμα ευρωπαϊκού portal με τίτλο «Η Τουρκία δοκιμάζει την ήπια ισχύ στον αραβικό κόσμο». Με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, αλλά και γενικά με τα κινήματα εξέγερσης στον αραβικό κόσμο, σκοπεύει να καθιερωθεί ως χώρα-πρότυπο για τα κράτη της περιοχής και ως διπλωματικός διαμεσολαβητής.

Η στάση της κατά τις συνομιλίες των δυτικών δυνάμεων που προηγήθηκαν των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, καταδεικνύει ότι επιθυμούσε να αποτελέσει σημαντικό εταίρο της συμμαχίας στη λήψη των αποφάσεων, καθώς δεν είχε προσκληθεί στη συνάντηση της 19ης Μαρτίου στο Παρίσι. Στην επόμενη συνάντηση του Λονδίνου έλαβε μέρος θέλοντας να θέσει τις βάσεις για την επιρροή της στη μετακανταφική Λιβύη.

Τέλος, παρά την ένθερμη υποδοχή της Μ. Βρετανίας στη διπλωματική ανάμειξη της Τουρκίας για τη Λιβύη, πολλοί είναι αυτοί που πίσω της βλέπουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να ανεβάσει τις μετοχές της έναντι των δυτικών της συμμάχων και εταίρων και ορισμένες μάλιστα φορές υπονομεύει τις προσπάθειές τους. Επίσης, κατηγορούν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί την κρίση στη Λιβύη για να προωθήσει τη δική της ατζέντα.