ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ολλανδός ιησουίτης ιερωμένος απήχθη και δολοφονήθηκε

Συρία: Ολλανδός ιησουίτης ιερωμένος απήχθη και δολοφονήθηκε

Ένας 75χρονος Ολλανδός ιησουίτης ιερωμένος απήχθη και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από έναν οπλοφόρο στην πολιορκημένη πόλη Χομς της Συρίας σήμερα, μετέδωσαν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης και ανέφερε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.


Ο ηλικιωμένος ιερέας, ο Φρανς φαν ντερ Λουχτ, είχε μετοικήσει στη Συρία το 1966. Ένοπλοι τον απήγαγαν από το σπίτι του νωρίς το πρωί και ο ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι, όπως ανέφερε η ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, επικαλούμενη τον επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών της Ολλανδίας.

Ο Φαν ντερ Λουχτ είχε καταγγείλει τα δεινά που υφίσταται ο πληθυσμός της Χομς σε ένα κήρυγμά του που είχε καταγραφεί σε βίντεο και είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο YouTube νωρίτερα φέτος. Οι πολίτες στη Χομς, είχε πει, ζουν μέσα στη μιζέρια κι είναι αντιμέτωποι το φάσμα του λιμού. «Είναι αδύνατον να υποφέρουμε τόσο και ο κόσμος να μην πράττει τίποτε», τόνισε ο καθολικός ιερέας, μιλώντας στην αραβική γλώσσα με βαριά ξενική προφορά. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο οδυνηρό από το να βλέπεις ανθρώπους να ψάχνουν στους δρόμους κάτι για να φάνε τα παιδιά τους», πρόσθεσε από άμβωνος.

Οι χριστιανοί κατά εκτιμήσεις αποτελούσαν περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, το 2011. Η θρησκευτική αυτή μειονότητα, που παραδοσιακά τασσόταν υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διότι την προστάτευε, βρέθηκε στο στόχαστρο των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της στάσης της.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο πατήρ Φαν ντερ Λουχτ είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει την πολιορκημένη παλιά πόλη της Χομς όσο συνέχιζαν να βρίσκονται εκεί μέλη του ποιμνίου του.

Τον Φεβρουάριο, εργαζόμενοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στελέχη της Ερυθράς Ημισελήνου απομάκρυναν πάνω από 1400 άμαχους από την παλιά πόλη της Χομς, κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Γενεύη.

«Ένας άνθρωπος της ειρήνης είναι νεκρός», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η είδηση της εκτέλεσης από ενόπλους του ιησουίτη ιερωμένου. Ο Φαν ντερ Λουχτ ήταν ένας άνδρας ο οποίος «με μεγάλο θάρρος» έμεινε «πιστός, σε μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολη, στο συριακό λαό» στον οποίο είχε «αφοσιώσει επί μακρόν τη ζωή του προσφέροντάς του πνευματική βοήθεια». Ο Λομπάρντι έκανε λόγο για «μεγάλη οδύνη» στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας λόγω του θανάτου του ιερέα.

Καταδικάζοντας μια «βάρβαρη πράξη», η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της κατηγόρησε το καθεστώς του Άσαντ ότι είναι «το μόνο υπεύθυνο για το έγκλημα και το μόνο που ωφελείται από το θάνατο του πατέρα Φρανς».

Η αντιπολίτευση σημείωσε επίσης ότι ο ιερωμένος προστατευόταν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ): «ο φρουρός του ΕΣΣ τραυματίστηκε στο στήθος το πρωί όταν ένας ένοπλος μασκοφόρος επιτέθηκε στο μοναστήρι», ανέφερε.

Ο ιερέας αυτός θα ταφεί στη Συρία «βάσει της δικής του επιθυμίας», είπε ο Γιαν Στούιτ, ο γραμματέας του ολλανδικού τάγματος των Ιησουιτών.

Τον Φεβρουάριο, ο ιερωμένος είχε εκμυστηρευτεί στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype ότι θεωρούσε τη Συρία την πατρίδα του: «ο συριακός λαός μου έδωσε τόσα, τόση αβρότητα, τόση έμπνευση, όλα όσα κατέχω. Τώρα που υποφέρει, μοιράζομαι τον πόνο και τις δυσκολίες του», είχε πει. «Είμαι ο μόνος ιερέας και ο μόνος ξένος που έμεινε. Αλλά δεν νιώθω σαν να είμαι ένας ξένος, αλλά σαν ένας Άραβας ανάμεσα σε Άραβες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς απέτισε φόρο τιμής στον θανόντα ιερέα, ο οποίος είπε ότι είχε γίνει «ένας Σύρος ανάμεσα σε Σύρους» και δεν επεδίωκε παρά μόνο «το καλό της Χομς». Ο ιερέας θα έπρεπε να μπορεί να βασιστεί «στη δική μας συμβολή για να τερματιστεί η δυστυχία» στη Συρία, είπε.

Διαβάστε επίσης: Άσαντ: Το πολιτικό ισλάμ έχει αποτύχει