ΚΟΣΜΟΣ

Νομικά εμπόδια στην αποδέσμευση των Λιβυκών καταθέσεων

Νομικά εμπόδια στην αποδέσμευση των Λιβυκών καταθέσεων
Παρά την προσπάθεια αποδέσμευσης λογαριασμών του Λίβυου ηγέτη, προκειμένου τα χρήματα...

Παρά την προσπάθεια αποδέσμευσης λογαριασμών του Λίβυου ηγέτη, προκειμένου τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν από τους αντικαθεστωτικούς, ακόμα και αν ισχυριστούν επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη, νομικά μια τέτοια απόφαση θα έβρισκε πολλά εμπόδια, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Χαλ Ερέν, ο οποίος είναι νομικός και εξειδικεύεται σε ζητήματα οικονομικών κυρώσεων.

Τούτο προέκυψε μετά από επιστολή που βγήκε στη δημοσιότητα, ενός αντιπροσώπου των Λίβυων ανταρτών στην Ουάσινγκτον και πρώην πρεσβευτή στην Τρίπολη, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, να του επιτραπεί η πρόσβαση εκ μέρους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, που αποτελεί το πολιτικό όργανο των ανταρτών, σε δεσμευμένες από τις αρχές των ΗΠΑ καταθέσεις " του καθεστώτος Καντάφι ".

Σημειώνεται ότι μόνον στις ΗΠΑ έχουν παγώσει καταθέσεις που ξεπερνούν τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, ως μέρος των κυρώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι. Σε πολλές επίσης Ευρωπαϊκές χώρες τα δισεκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων του Λίβυου ηγέτη είχαν την ίδια τύχη.