ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Καμία πληροφορία από Ουάσιγκτον για τις υποκλοπές

Βερολίνο: Καμία πληροφορία από Ουάσιγκτον για τις υποκλοπές

Καμία απάντηση δεν έχει λάβει έως σήμερα η γερμανική κυβέρνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο αίτημά της για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ από την παρακολούθηση του κινητού της τηλεφώνου επί χρόνια.


Ο Ομίντ Νουριπούρ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση με επίσημη κοινοβουλευτική ερώτηση, να τον ενημερώσει εάν υπήρξε επαφή με την Ουάσιγκτον ώστε να γίνει γνωστό τι είδους πληροφορίες διαθέτει χάρη στις υποκλοπές η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

«Ήθελα να εξακριβώσω τι έκανε η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τις υποκλοπές της NSA» στις επικοινωνίες της Μέρκελ, εξήγησε ο γερμανός βουλευτής των Πρασίνων.

Στην απάντησή του, με ημερομηνία 7η Απριλίου, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο ανετέθη να απαντήσει στα ερωτήματα του βουλευτή ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζήτησε να της δοθεί πλήρης ενημέρωση από τις ΗΠΑ σχετικά με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με τη Μέρκελ, αλλά δεν έλαβε καμιά απάντηση.

«Δεν το ζήτησαν αρκετά σθεναρά», σχολίασε ο Νουριπούρ. «Αν ζητάς με μισή καρδιά κάτι, δεν θα πάρεις απαντήσεις. Η Μέρκελ θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να λάβει απαντήσεις», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Ο Νουριπούρ, επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, είπε επίσης ότι θέλησε να μάθει αν η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να της παραδοθούν έγγραφα ή αρχεία που έχουν δημιουργηθεί και σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ, όπως επίσης εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να τηρεί αρχεία με τις κλήσεις που έκανε και δέχθηκε η καγκελάριος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο «πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία της υπόθεσης» την 24η Οκτωβρίου 2013, ήταν η απάντηση που δόθηκε στο Νουριπούρ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επανειλημμένα φορές από «εκπροσώπους της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο».

«Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα μετά τις κατηγορίες κατά των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αποστείλει καμία σχετική πληροφορία στη γερμανική κυβέρνηση» συμπλήρωσε το υπουργείο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι αποκαλύψεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα 35 ηγετών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, προκάλεσαν επίσημο διπλωματικό διάβημα της Γερμανίας η οποία κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Ιανουάριο απαγόρευσε τις υποκλοπές τους συμμαχικούς ηγέτες, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τόσο τους αμερικανούς όσο και τους ξένους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Νουριπούρ επέμεινε πως η Μέρκελ πρέπει να ζητήσει απαντήσεις από τον Ομπάμα όταν συναντηθεί μαζί του στην Ουάσινγκτον τον Μάιο και ειδικά εάν τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί σχετικά με την ίδια καταστράφηκαν ή όχι.

Διαβάστε επίσης: Νέες αποκαλύψεις Σνόουντεν για την NSA