ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη 26χρονος για τοποθέτηση βόμβας στη Β. Ιρλανδία

Συνελήφθη 26χρονος για τοποθέτηση βόμβας στη Β. Ιρλανδία
Έναν 26χρονο άνδρα συνέλαβε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας...

Έναν 26χρονο άνδρα συνέλαβε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, τον οποίο θεωρεί ύποπτο για την τοποθέτηση βόμβας τεράστιας ισχύος σε φορτηγό που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Δουβλίνο με το Μπέλφαστ.

Η βόμβα αποτελούνταν από 225 κιλά εκρηκτικής ύλης και ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με αυτήν που το 1988 χρησιμοποίησαν οι Ρεπουμπλικανοί μαχητές σε μια ενέργεια, από την οποία σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι, στην πόλη Όμα.

Η αστυνομία ανακάλυψε τη βόμβα μετά από δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αγνώστων στο φορτηγό κάτω από μια γέφυρα, κοντά στο Νιούρι, την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο 26χρονος συλληφθείς κρατείται από σήμερα νωρίς το πρωί και πιάστηκε σε περιοχή που απέχει πολύ από το σημείο της βόμβας.

Η ανακάλυψη της βόμβας έγινε μετά από μια εβδομάδα από τη δολοφονία ενός 26χρονου αστυνομικού, για την οποία λέγεται ότι διαπράχθηκε από διάφορες μικρές οργανώσεις Ρεπουμπλικανών που προσφάτως έχουν ξαναρχίσει τη δράση τους.

Οι οργανώσεις αυτές αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που οδήγησε στον τερματισμό της 30χρονης βίας στην περιοχή και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.500 πολίτες.