ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ακόμη αντίπαλος για τον Σαρκοζί στις εκλογές του 2012

Ένας ακόμη αντίπαλος για τον Σαρκοζί στις εκλογές του 2012
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο γκολικός αντίπαλος του προέδρου...

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο γκολικός αντίπαλος του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προετοιμάζει το έδαφος για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2012.

Σήμερα, πρότεινε δημόσια να θεσμοθετηθεί κατώτατος μηνιαίος μισθός 850 ευρώ και χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» το στόχο της ΕΕ για το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα, να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα του 2013, αντιπροτείνοντας το έτος 2017.

Ο ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός, που έγινε ευρύτερα γνωστός υπεραμυνόμενος στον ΟΗΕ της θέσης ότι δεν πρέπει να γίνει στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, την άνοιξη του 2003, δεν ανήγγειλε σήμερα με τυπικό τρόπο την υποψηφιότητά του, αρκούμενος να πει πως «ακόμα δεν ωρίμασαν οι συνθήκες».

Πολιτικές πηγές σχολιάζουν ότι ο προστατευόμενος του τέως προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ προφανώς αναμένει την οριστική δικαστική έκβαση της υπόθεσης Clearstream, όπου φέρονταν να κατέθεταν χρηματικά ποσά Γάλλοι πολιτικοί.

Ο ντε Βιλπέν, που δεν μετέχει πια στο κόμμα του Γάλλου προέδρου, τάσσεται κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και υπέρ της γρήγορης αποχώρησης των Γάλλων στρατιωτικών από το Αφγανιστάν.

Η Γαλλία επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, το 2009, απόφαση με την οποία ανατράπηκε η περίπου 40ετής γκολική τοποθέτηση, βάσει της οποίας το Παρίσι απείχε απ’ αυτό.