ΚΟΣΜΟΣ

Γιαβάς: Ζητά επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Άγκυρα

Γιαβάς: Ζητά επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Άγκυρα

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας για τον δήμο της Άγκυρας, ο Μανσούρ Γιαβάς —ο οποίος ηττήθηκε από τον απερχόμενο δήμαρχο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Μελίχ Γκιοκτσέκ—, ζήτησε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο την επανάληψη της αμφισβητούμενης ψηφοφορίας για την ανάδειξη του δημάρχου της πρωτεύουσας.


Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση) υποστηρίζει ότι οι εκλογές του περασμένου μήνα στην Άγκυρα, στις οποίες κέρδισε οριακά ο υποψήφιος του ΑΚP, αμαυρώθηκαν από νοθεία και από προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων, κατηγορίες που όμως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας έχει ήδη απορρίψει.

Σε εθνικό επίπεδο, η κάλπη ανέδειξε νικητή το κόμμα του Ερντογάν παρά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διήρκεσε εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι και το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον στενό του κύκλο.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το CHP ήλπιζε να αναλάβει τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων —της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας— στις εκλογές, οι οποίες μετατράπηκαν σε δημοψήφισμα για την εξουσία του Ερντογάν.

Το CHP δεν κέρδισε τις εκλογές σε καμία από τις δύο πόλεις, αλλά ο υποψήφιός του στην Άγκυρα ανέφερε με χθεσινή του ανάρτηση στο Twitter ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει την δικαιοδοσία να ανατρέψει την απόφαση του Συμβουλίου.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν την διαθέτει και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα απαντήσει το δικαστήριο για το αν θα κάνει δεκτή την υπόθεση.

Σήμερα, σύμβουλος του CHP δήλωσε ότι ο Γιαβάς θα προσφύγει —αν χρειαστεί— στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πάντως, το Συμβούλιο ακύρωσε χθες μία εκλογική αναμέτρηση στην βορειοδυτική επαρχία της Γιάλοβας, όπου αρχικά ανακηρύχθηκε νικητής το κυβερνών κόμμα και στη συνέχεια το κόμμα της αντιπολίτευσης. Η επανάληψη της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Π. Κρούγμαν: «Έκανα λάθος στην πρόβλεψή μου για την Ελλάδα»