ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η Δύση και το Κίεβο ευθύνονται για την Οδησσό (pics)

Κρεμλίνο: Η Δύση και το Κίεβο ευθύνονται για την Οδησσό (pics)

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.


"Το Κίεβο και οι δυτικοί χορηγοί του ουσιαστικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν άμεση ευθύνη γι αυτό", μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο δηλώσεις στον Τύπο του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αρχές του Κίεβου όχι μόνο είναι ανεύθυνες αλλά μετείχαν άμεσα στο "έγκλημα" που διαπράχθηκε στην Οδησσό. Πρόσθεσε ότι αυτοί που θεωρούν τη "χούντα" του Κιέβου νόμιμη κυβέρνηση μετείχαν επίσης στο "έγκλημα" στην πόλη αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ουκρανική "έγκριση" της "επιχείρησης αντιποίνων" στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα βίαια επεισόδια της Παρασκευής στα οποία δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθιστούν "παράλογη" την ιδέα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακόμη πώς πρέπει να αντιδράσει στην κρίση στην Ουκρανία όπου η βία κλιμακώθηκε χθες.

Η Μόσχα "έχασε" την επιρροή της στις ρωσόφωνες κοινότητες της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και δεν είναι ούτε σε θέση να τις πείσει να "αφοπλιστούν" μπροστά στην "άμεση απειλή για τη ζωή τους", τόνισε ο ρώσος εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά φιλορώσων αποσχιστών στη βιομηχανική ανατολή της χώρας συνεχίζονταν τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, ενώ συνεχίζεται και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.

Στη διάρκεια της νύχτας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι μάχες διεξάγονταν κοντά στο Κραματόρσκ, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές οι οποίες ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.

Οι εξελίξεις διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο την Παρασκευή δύο Ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αποσχιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι αντάρτες στα ανατολικά απελευθέρωσαν στο μεταξύ τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ τους οποίους κρατούσαν όμηρους για οκτώ ημέρες, ενώ το Κίεβο πιέζει με τις στρατιωτικές του δυνάμεις προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου το έδαφος.

Διαβάστε επίσης: Νύχτα τρόμου στην Οδησσό! (video + pics)