ΚΟΣΜΟΣ

Την έκλεισαν υποχρεωτικά στο ψυχιατρείο

Την έκλεισαν υποχρεωτικά στο ψυχιατρείο
Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια καταδίκασε την Γαλλία το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καταδίκη...

Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια καταδίκασε την Γαλλία το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καταδίκη αφορά στην περίπτωση της Μαρί-Κλοντ Πατού που, με απόφαση της δημοτικής αρχής, εισήχθη, υποχρεωτικά και παρά τη θέληση της, σε νοσοκομείο.


Ο δήμαρχος της πόλης Βιγιέρ Σεντ Πολ αποφάσισε, στις 30 Μαρτίου 2006, τον υποχρεωτικό εγκλεισμό της Μαρί-Κλοντ Πατού σε νοσοκομείο, με βάση τον Γαλλικό κώδικα δημόσιας υγείας. Οι διατάξεις του Κώδικα προβλέπουν την υποχρεωτική εισαγωγή, σε κλινική ή νοσοκομείο, ενός ατόμου, που πάσχει από πρόδηλη ψυχική διαταραχή, η οποία απαιτεί θεραπεία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων ή απειλή σοβαρά τη δημόσια τάξη.


Με την προσφυγή της Πατού και του συζύγου της Ολιβιέ, προς το Δικαστήριο, οι Γαλλικές αρχές κατηγορήθηκαν, για το γεγονός ότι ο εγκλεισμός της αποφασίσθηκε χωρίς τη θέληση της και για το ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές δεν έδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια, να εξετάσουν την αίτηση της, για άμεση απελευθέρωση.