ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε σήμερα στη Σανγκάη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μετέβη στην Κίνα επιδιώκοντας την υποστήριξή της, την ώρα που το Κρεμλίνο είναι σε πλήρη αντιπαράθεση με τις χώρες της Δύσης για την κρίση στην Ουκρανία.


Στη διήμερη αυτή επίσκεψή του στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, ο Πούτιν και ο Σι θα μετάσχουν σε φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια και θα παρακολουθήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, χώρες τις οποίες ενώνουν στρατηγικά συμφέροντα, συχνά κοινά, απέναντι στις χώρες της Δύσης, θα επιδιώξουν επίσης να συνάψουν συμφωνία για το φυσικό αέριο η οποία αναμένεται να ανοίξει την τεράστια κινεζική αγορά στη Ρωσία, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του ρωσικού κράτους στην Κίνα, από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε τα ηνία της χώρας τέλη 2012/αρχές 2013 ως πρόεδρος και αρχηγός του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο ηγέτες άρχισαν τις συνομιλίες τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Σι αφιέρωσε στη Ρωσία την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι και μετέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι τον Μάρτιο.

Η κρίση στην Ουκρανία ωστόσο έθεσε την Κίνα σε άβολη θέση, μεταξύ της υποστήριξης στη Μόσχα, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και της αρχής της "μη-ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις".

Διαβάστε επίσης:

Μεντβέντεφ: Φυσικό αέριο προς την Κίνα