ΚΟΣΜΟΣ

Έκαναν τεστ DNA στη σορό του Μπιν Λάντεν

Έκαναν τεστ DNA στη σορό του Μπιν Λάντεν
Το τεστ DNA επιβεβαιώνει το θάνατο...

Το τεστ DNA επιβεβαιώνει το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων από τον περίγυρο του προέδρου Ομπάμα.

Οι αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν ότι "το τεστ DNA απέδειξε ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, με σιγουριά 99,9%". Δεν ανέφεραν όμως πού και υπό ποιες συνθήκες έγινε το τεστ.

Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τη σορό του Μπιν Λάντεν. Ένας αξιωματούχος του Al-Azhar, ανώτατου θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, τόνισε ότι η πόντιση της σορού ενός μουσουλμάνου είναι εντελώς αντίθετη με το Ισλάμ.

Νωρίτερα υπήρχαν και άλλες αντιδράσεις από ανώτατους ισλαμιστές κληρικούς, στο άκουσμα της είδησης ότι οι αμερικανικές αρχές φρόντισαν για τον ποντισμό της σορού, κατά την ισλαμική παράδοση.

Από την άλλη, πηγές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο θανάτου του Μπιν Λάντεν. Αμερικανός αξιωματούχος, που όμως ζήτησε να μείνει ανώνυμος, τόνισε στο Γραφείο του Γαλλικού πρακτορείου στην Ουάσινγκτον ότι, "ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι του", ενώ βεβαίωσε ότι "τη συγκεκριμένη επιχείρηση ανέλαβαν οι Navy Seals".

Η πλαστή φωτογραφία

Η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν που μετέδωσαν νωρίτερα τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα και κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο είναι πλαστή.

Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα. Τώρα παραδέχθηκαν ότι πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν.

"Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. "Είχαμε επισημάνει, όταν την μεταδώσαμε, πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ελέγξαμε και την αποσύραμε", κατέληξε ο Τζαουάντ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εξέτασε τη φωτογραφία με ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν.

"Τα γένια είναι θολά, βλέπει κανείς καθαρά ότι πρόκειται για μοντάζ", δήλωσε ο Μλάντεν Αντόνοφ, διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η είδηση του θανάτου

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών, δήλωσε νωρίτερα ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

Κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, επεσήμανε ο Ομπάμα, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών.

"Αποδόθηκε δικαιοσύνη", υπογράμμισε ο Aμερικανός πρόεδρος.

Πλήθος κόσμου συγκεντώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο φωνάζοντας: "ΗΠΑ, ΗΠΑ".

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η σορός του Μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε αρχικά στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια ποντίσθηκε στη θάλασσα, σε άγνωστο τόπο και υπό άγνωστες συνθήκες.

"Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το σώμα του έτυχε της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα", είχε προηγουμένως δηλώσει Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται είτε ποντίζεται.

Η επιχείρηση της CIA

Της νυχτερινή επιχείρησης, διάρκειας 45 λεπτών, που έφερε το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν ηγούνταν η αμερικανική υπηρεσία CIA και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Στόχος της επιχείρησης ήταν μια έπαυλη, κοντά σε πακιστανική στρατιωτική ακαδημία, όπου κρυβόταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Η συνοικία που βρισκόταν η έπαυλη φημίζεται για τις πολυτελείς κατοικίες και απέχει λιγότερο από δύο ώρες από την πακιστανική πρωτεύουσα.

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν στην πόλη Αμποταμπάντ, βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ότι η αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η νυχτερινή επιχείρηση.

"Μετά τα μεσάνυχτα, πολλοί άνδρες της ομάδας κρούσης περικύκλωσαν το συγκρότημα. Τρία ελικόπτερα πετούσαν από πάνω. Ξαφνικά κάποιοι από το έδαφος πυροβόλησαν εναντίον των ελικοπτέρων", δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Ναρί Χαν.

Ο ίδιος κάτοικος ανέφερε ότι υπήρξαν ανταλλαγές πυροβολισμών και μάλιστα υποστηρίζει ότι ένα από τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επιχείρηση συνετρίβη.

Ανώτεροι Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν από τη μεριά τους ότι στην επιχείρηση, η οποία διεξήχθη γύρω στις 1:30 τοπική ώρα, πήραν μέρος ελικόπτερα αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος. Η συντριβή του ελικοπτέρου δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις πακιστανικές αρχές ότι συνδέεται με την επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν. To BBC μετέδωσε ότι οι πακιστανικές δυνάμεις κατέφθασαν στον τόπο της επίθεσης, αφού η επιχείρηση των Αμερικανών είχε ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Experss 24/7, ο Μπιν Λάντεν δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι.

Μετά το τέλος της επιχείρησης, αυτόπτες μάρτυρες μπορούσαν να δουν φλόγες να βγαίνουν από την έπαυλη.

Νεκρός και ο γιος του Μπιν Λάντεν;

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιδρομής, νεκρός εικάζεται πως έπεσε και ο γιος του Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανού αξιωματούχου. Επίσης, νεκροί φέρονται να είναι μία γυναίκα και δύο ακόμα άνδρες, ο έμπιστος αγγελιαφόρος του αρχηγού της Αλ Κάιντα και ο αδελφός του.

Ταξιδιωτική οδηγία στους Αμερικανούς πολίτες

Στα "απόνερα" της είδησης του θανάτου του Μπιν Λάντεν, είναι και η ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ και αφορά στους Αμερικανούς πολίτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του κάλεσε τους πολίτες στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες "αντιαμερικανικές επιθέσεις", μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μπιν Λάντεν.

«Με δεδομένη την ανασφάλεια και τη ρευστότητα της κατάστασης, οι Aμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», επισημαίνεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν