ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Μπορεί η επίθεση στους δίδυμους πύργους...

Μπορεί η επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001 να έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, όμως ο ίδιος ήταν γνωστός στους Αμερικανούς ήδη από τη δεκαετία του ’80.

Ο Σαουδάραβας αρχηγός της Αλ Κάιντα γεννήθηκε το 1957 και ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά του πολυεκατομμυριούχου Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν.

Ο πατέρας του σκοτώθηκε το 1968 σε μια πτώση ελικοπτέρου και έτσι ο νεαρός Οσάμα έγινε διαχειριστής μέρους της τεράστιας περιουσίας του πατέρα του. Το μερίδιό του υπολογίζεται σε 250 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη σχολή πολιτικών μηχανικών σε πανεπιστήμιο της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, ο Οσάμα ήρθε σε επαφή με φονταμενταλιστές ισλαμιστές.

Το Δεκέμβριο του 1979 οι Σοβιετικοί μπήκαν στο Αφγανιστάν και τότε η ζωή του Μπιν Λάντεν άλλαξε για πάντα. Μετακόμισε στο Αφγανιστάν και πολέμησε κατά των Σοβιετικών δίπλα στους μουτζαχεντίν.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αμερικανικές υπηρεσίες εκπαίδευσαν τον Οσάμα ως μέλος των μουτζαχεντίν.

Από «σύμμαχοι» όμως έγιναν εχθροί, όταν κατά τον πρώτο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ το 1991, 300 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στρατοπέδευσαν στη Σαουδική Αραβία. Τότε ορκίστηκε εκδίκηση για αυτή τη «βλασφημία».

Τη δεκαετία του ’90 μετακινείται από τη Σαουδική Αραβία, στο Σουδάν και τελικά εγκαθίσταται στο Αφγανιστάν το 1996. Οι Ταλιμπάν τότε είχαν καταλάβει την Καμπούλ και το δίκτυο της Αλ Κάιντα άρχισε σταδιακά να εξαπλώνεται, χρηματοδοτούμενο από τις επενδύσεις του Ομπάμα σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το 1998 εξέδωσε ένα διάταγμα στο οποίο διακήρυσσε Ιερό Πόλεμο (Τζιχάντ) εναντίον των Εβραίων και των Σταυροφόρων, δηλώνοντας ότι είναι καθήκον για τους μουσουλμάνους να σκοτώνουν Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Ελάχιστους μήνες μετά ξεκινούν τα μαζικά τρομοκρατικά χτυπήματα της Αλ Κάιντα με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου. Από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Τα κυριότερα τρομοκρατικά χτυπήματα της Αλ Κάιντα

1993

26 Φεβρουαρίου: ΗΠΑ- Βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Η έκρηξη συγκλόνισε τα έξι επίπεδα του υπογείου των διδύμων πύργων, στους οποίους βρίσκονταν 55.000 άνθρωποι τη στιγμή της επίθεσης.

1995

13 Νοεμβρίου: Σαουδική Αραβία- Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μπροστά από κτίριο της Εθνικής Φρουράς, όπου εργάζονταν Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από 60 τραυματίσθηκαν.

1996

25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία- Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάσσεται στην πύλη της αμερικανικής βάσης στο Χόμπαρ, σκοτώνοντας 19 Αμερικανούς και τραυματίζοντας 386 άτομα.

1998

7 Αυγούστου: Κένυα, Τανζανία- Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάσσονται σχεδόν ταυτόχρονα κοντά τις αμερικανικές πρεσβείες του Ναϊρόμπι (Κένυα) και του Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία). Απολογισμός ήταν 224 νεκροί, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί, και χιλιάδες τραυματίες.

2000

12 Οκτωβρίου: Υεμένη- 17 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο λιμάνι του Άντεν στην επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού σκάφους USS Cole.

2001

11 Σεπτεμβρίου: ΗΠΑ- Τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που μεταφέρουν συνολικά 266 άτομα καταλαμβάνονται από αεροπειρατές και χρησιμοποιούνται ως όπλα στις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και εναντίον του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Το τέταρτο συνετρίβη στην Πενσιλβάνια. Πρόκειται για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία με 3.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

2002

11 Απριλίου: Τυνησία- Σε 21 ανήλθαν οι νεκροί, ανάμεσά τους 14 Γερμανοί, σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της συναγωγής Γρίμπα, της Τζέρμπα.

12 Οκτωβρίου: Ινδονησία- 202 νεκροί, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι τουρίστες, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ντισκοτέκ στο Μπαλί, που αποδόθηκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωση που επιδιώκει τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Νοτιο-ανατολική Ασία και επηρεάζεται από την Αλ Κάιντα.

2003

12 Μαΐου: Σαουδική Αραβία - 35 νεκροί, ανάμεσά τους 9 Αμερικανοί, σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκροτήματος κατοικιών στο Ριάντ.

16 Μαΐου: Μαρόκο- 45 νεκροί, εκ των οποίων οι 12 ήταν καμικάζι, κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον εστιατορίων, ξενοδοχείων και εβραϊκών στόχων στη Καζαμπλάνκα.

2004

2 Μαρτίου: Ιράκ- Σειρά επιθέσεων εναντίον σιιτικών ιερών τόπων στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα αφήνει περίπου 180 νεκρούς.

11 Μαρτίου: Ισπανία- 191 νεκροί και περίπου 2.000 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων εναντίον τρένων σε τρεις σταθμούς της Μαδρίτης και των προαστίων.

2005

7 Ιουλίου: Βρετανία- 56 νεκροί, ανάμεσά τους 4 καμικάζι, κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων αυτοκτονίας στο μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου.

23 Ιουλίου: Αίγυπτος - 68 νεκροί σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

9 Νοεμβρίου: Ιορδανία- 60 νεκροί σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξενοδοχείων στο Αμάν.

2006

24 Απριλίου: Αίγυπτος- 20 νεκροί και 90 τραυματίες σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο θέρετρο Νταχάμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.

2007

14 Αυγούστου: Ιράκ - Περισσότεροι από 400 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά εναντίον κουρδικής θρησκευτικής αίρεσης στην επαρχία της Νινευί.

11 Δεκεμβρίου: Αλγερία- 41 νεκροί, ανάμεσά τους 17 υπάλληλοι του ΟΗΕ, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αλγέρι.

2008

17 Σεπτεμβρίου: Υεμένη- Επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαναά, με 16 νεκρούς, ανάμεσά τους και 6 εκ των δραστών.

20 Σεπτεμβρίου: Πακιστάν- 60 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό εναντίον του ξενοδοχείου Marriott του Ισλαμαμπάντ.

2009

25 Δεκεμβρίου: Ολλανδία, ΗΠΑ- Κατά τη διάρκεια πτήσης ανάμεσα στο Άμστερνταμ και το Ντιτρόιτ, ένα Νιγηριανός, ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, προσπάθησε να ανατινάξει το αεροσκάφος με εκρηκτική ύλη που είχε κρύψει στα ρούχα του. Εξουδετερώθηκε και τραυματίσθηκε από τα εκρηκτικά.

2010

24 Νοεμβρίου: Υεμένη- 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θρησκευτικής πομπής σε προπύργιο της σιιτικής εξέγερσης στη βόρεια Υεμένη. Η επίθεση αποδόθηκε στην Αλ Κάιντα από έναν αρχηγό φυλής.