ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Nέα προβλήματα σε εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αριζόνα

ΗΠΑ: Nέα προβλήματα σε εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αριζόνα

Ένας θανατοποινίτης σε φυλακή της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών πέθανε περίπου δυο ώρες αφότου του χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ αντί για το σύνηθες των δέκα λεπτών, έγινε γνωστό από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας.

Ο Τζόσεφ Γουντ που καταδικάστηκε σε θάνατο το 1989 για τη δολοφονία την πρώην φίλης του και του πατέρα της, κηρύχθηκε επισήμως νεκρός στις 15:49 τοπική (01:49 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), ενώ η θανατηφόρος ένεση του είχε χορηγηθεί στις 13:52 τοπική, ώρα είπε ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Τομ Χόρν.

«Οι αρχές των φυλακών της Αριζόνα χορήγησαν την ένεση στις 13:52. Στη 13:57 οι αρχές ανέφεραν ότι ο Γουντ έπεσε σε κώμα αλλά στις 14:02 άρχισε να αναπνέει. Στη 14:03 το στόμα του στράβωσε και συνέχιζε να αναπνέει. Λαχάνιαζε και βογκούσε για περισσότερο από μία ώρα» ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση οι δικηγόροι του, ενώ ο κατάδικος ήταν ακόμα ζωντανός στις 15:02 τοπική ώρα. «Ο Τζόσεφ Γουντ πέθανε περίπου μετά από δυο ώρες και ενώ ένοιωθε και προσπαθούσε να αναπνεύσει για περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά» κατήγγειλε ο δικηγόρος του Ντελ Μπαιτς.

Στην περίπτωση του Γουντς η πολιτεία της Αριζόνας του χορήγησε το αναισθητικό μιδαζολάμη σε συνδυασμό με την υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης. Ο προφανώς επίπονος τρόπος που τελικά θανατώθηκε ο Γουντς επαναφέρει μια ιδιαίτερα μακρόχρονη διαμάχη στις ΗΠΑ γύρω από την αποτελεσματικότητα και την προέλευση των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών ο Γουντς είχε καταθέσει αλλεπάλληλες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα στην εκτέλεσή του εξ αιτίας του πέπλου μυστηρίου που περιβάλλει τη θανατηφόρο ένεση στην πολιτεία της Αριζόνας. Κατήγγειλε τον αντισυνταγματικό κίνδυνο να υποφέρει κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του, ελλείψει πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται και τα προσόντα του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για να του χορηγήσει τη φονική ένεση.

Αυτή ήταν η 26η εκτέλεση για το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώτη στην Αριζόνα από τον Οκτώβριο του 2013. Στην πολιτεία αυτή έχουν εκτελεστεί 37 θανατοποινίτες από το 1992.

Διαβάστε επίσης:

Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο: MacDonalds και KFC είχαν ληγμένα κρέατα! (pics+video)