ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ παρέκαμψαν τις πακιστανικές αρχές

Οι ΗΠΑ παρέκαμψαν τις πακιστανικές αρχές
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέδωσε...

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαιώνεται ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν και διευκρινίζεται το καθεστώς υπό το οποίο πραγματοποιήθηκε η αμερικανική επιχείρηση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαγαν "απευθείας" την επιχείρηση στο έδαφος του Πακιστάν, στο πλαίσιο δέσμευσης της Ουάσινγκτον να συλλάβει ή να σκοτώσει τον Μπιν Λάντεν οπουδήποτε στον κόσμο.

Τη μη πρότερη ενημέρωση των πακιστανικών αρχών για την επιχείρηση σχολίασε και ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Αυτός δικαιολόγησε την παραβίαση της πακιστανικής κυριαρχίας λέγοντας πως οι ΗΠΑ είχαν "νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν".

"Δεν ανακοινώσαμε τις πληροφορίες για την κατοικία (στην οποία βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν) σε καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν", δήλωσε ο αξιωματούχος επικαλούμενος επιχειρησιακούς λόγους.

"Από την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν ξεκαθαρίσει στο Πακιστάν ότι θα καταδιώξουν τον μπιν Λάντεν όπου και αν βρίσκεται. Το Πακιστάν είχε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την αλ Κάιντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν με βάση τις πληροφορίες που διέθεταν", πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα αποτελεί "ένα καίριο κτύπημα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο και δείχνει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν να πολεμήσει και να εξοντώσει την τρομοκρατία".

"Στη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με βάση πληροφορίες, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στην περιφέρεια του Αμποταμπάντ νωρίς σήμερα το πρωί. Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη από τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την πολιτική τους ότι ο Μπιν Λάντεν θα εξοντωθεί σε επιχείρηση που πραγματοποιούν απευθείας οι αμερικανικές δυνάμεις, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

"Νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον πακιστανό πρόεδρο Ζαρντάρι για να τον ενημερώσει για την επιτυχία της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Μπιν Λάντεν", καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.