ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο

Γάζα: Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο

Από τη στιγμή που οι αντιδράσεις για τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε σχολεία του ΟΗΕ περιορίζονται σε μια απλή διαμαρτυρία, το ρεσιτάλ υποκρισίας δεν θα μπορούσε παρά να συνεχιστεί.

«Χρειαζόμαστε μία εβδομάδα ακόμα για να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση καταστροφής των τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς», διεμήνυσε ο στρατός στην κυβέρνηση Νετανιάχου και το κακόγουστο ανέκδοτο έκανε τον γύρο του κόσμου. Αν στον βωμό της καταστροφής των τούνελ θυσιάζονται 96 ψυχές σε διάστημα περίπου μισής μέρας, με πολλές από αυτές να χάνονται εκ νέου έπειτα από άνανδρη επίθεση σε καταφύγιο προσφύγων.

Το πόσο παράλογη είναι η στάση του Ισραήλ αποδεικνύεται από τα λόγια του Πιέρ Κρέενμπιλ, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.

Την προηγούμενη νύχτα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας σε ένα καταφύγιο στη Γάζα που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είναι μια προσβολή για κάθε έναν από εμάς, μια αιτία διεθνούς ντροπής. Στο καταφύγιο βρίσκονται οι άνθρωποι από τους οποίους ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει να φύγουν από τα σπίτια τους. Η συγκεκριμένη τοποθεσία του σχολείου και το γεγονός ότι σε αυτό βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι είναι πληροφορίες που δόθηκαν 17 φορές στον ισραηλινό στρατό ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, η τελευταία φορά ήταν στις 22:00, το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες δηλαδή πριν τον βομβαρδισμό του».

Κατακραυγή από διασημότητες

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις καλλιτεχνών και γενικότερα διασημοτήτων που προσπαθούν να αφυπνίσουν τον ΟΗΕ και να τον αναγκάσουν να λάβει πιο δραστικά μέτρα για να μπει ένα τέλος στο παραλλήρημα Νετανιάχου.

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ υπέγραψαν ανοιχτό γράμμα που δημοσιεύτηκε σε πληθώρα ισπανικών ΜΜΕ και στο οποίο τονίζεται η ανάγκη να μπει ένα τέλος στη «γενοκτονία», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται η σφαγή που συντελείται στη Γάζα.

Έντονη, δε, ήταν η αντίδραση του γνωστού Βρετανού κωμικού Ράσελ Μπραντ για τα όσα ισχυρίστηκε σε εκπομπή στο δίκτυο FOX o παρουσιαστής Σιν Χάνιτι περί ύποπτης συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους. «Την ώρα που όλος ο κόσμος αποζητά την ειρήνη, ο Χάνιτι διψά για ένταση», ήταν ένα από τα πλέον ήπια σχόλια του Μπραντ.

Επίθεση των Ισραηλινών σε αγορά της Σετζάγια πριν εκπνεύσει η εκεχειρία! Τουλάχιστον 17 οι νεκροί

Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 150 τραυματίστηκαν έπειτα από αεροπορική επίθεση των Ισραηλινών σε εμπορική περιοχή της Γάζας, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι γιατροί στα διεθνή πρακτορεία, στο σημείο βρισκόταν αρκετός κόσμος, πιστεύοντας ότι είναι ασφαλής, έπειτα από την υπόσχεση του Ισραήλ για τετράωρη εκεχειρία που υποτίθεται θα ίσχυε μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος (η επίθεση σημειώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Σετζάγια, στα ανατολικά της Γάζας).

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άκσα μετέδωσε εικόνες από την αγορά στις οποίες φαίνεται μαύρος καπνός να σηκώνεται από την περιοχή.

Περαστικοί μεταφέρουν σε κουβέρτες ή σε φορεία άψυχα σώματα, μεταξύ αυτών και παιδιά, προς ένα ασθενοφόρο ή αυτοκίνητα. Άλλες σοροί κείτονται στον δρόμο. Πολλοί άνθρωποι αιμόφυρτοι, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, φαίνονται στις εικόνες.

Μεταξύ των ανθρώπων που κείτονται ακίνητοι είναι ένας άνδρας που φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 1.330 και των τραυματιών σε περίπου 7.200, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Όπως ανέφεραν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων ανερχόταν σε 1.118, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 827 είναι πολίτες και ανάμεσά τους 243 παιδιά. Από τους συνολικά 6.233 τραυματίες οι 1.949 είναι παιδιά.

Εξάλλου περίπου 240.000 Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το OCHA. Περισσότεροι από 200.000 βρίσκονται 85 καταφύγια που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και οι υπόλοιποι σε σπίτια φίλων ή μελών της οικογένειάς τους.

Τριάντα Ισραηλινοί τουρίστες απομακρύνθηκαν από ξενοδοχείο στις Μαλδίβες

Επεισόδιο που λίγο έλειψε να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στις Μαλδίβες. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Ισραηλινός τουρίστας έσκισε μια αφίσα, η οποία φιλοξενούσε τη σημαία της χώρας του και μια σβάστικα με το μήνυμα που ήθελε να περάσει να είναι προφανές. Η αντίδραση των υπόλοιπων ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά και απλών, κατοίκων ανάγκασε τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου να απομακρύνουν 30 Ισραηλινούς (σέρφερς) οι περισσότεροι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν τους απαγορεύουμε να έρθουν στο αρχιπέλαγος, αλλά θα πρέπει επίσης να έχουν στο μυαλό τους ότι στεκόμαστε ξακάθαρα στο πλευρό των Παλαιστινίων».

Διαβάστε επίσης:

Ξεπέρασαν τους 1.200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Φρίκη στις γειτονιές της Γάζας- Χτυπούν σχολεία και αμάχους! (pics+video)