ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάρακ Ομπάμα στο «Σημείο Μηδέν»

Ο Μπάρακ Ομπάμα στο «Σημείο Μηδέν»
Εκεί που κάποτε δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι που στέγαζαν το «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου», το σημερινό «σημείο μηδέν»...

Εκεί που κάποτε δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι που στέγαζαν το «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου», το σημερινό «Σημείο Μηδέν» όπως το αποκαλούν πλέον, επισκέφτηκε ο Μπάρακ Ομπάμα. Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με επιζώντες, συγγενείς θυμάτων καθώς και πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Πρόκειται για άλλη μια κίνηση που ενισχύει τη δημοτικότητα του Ομπάμα, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών προς το πρόσωπο του να αυξάνονται, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επιχείρηση των αμερικάνικων δυνάμεων στο Πακιστάν. Η δημοτικότητα του Αμερικάνου Προέδρου έχει αυξηθεί από το 46% στο 59%.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στο «Σημείο Μηδέν», από τη στιγμή της εκλογής του στην προεδρεία των ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν δέχτηκε να συνοδέψει τον Ομπάμα στην επίσκεψή του.

"Όταν λέμε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, είμαστε σοβαροί" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. "Ήθελα απλά να σας ευχαριστήσω", ανέφερε προς τους πυροσβέστες. "Πρόκειται για ένα συμβολικό τόπο μιας εξαιρετικής θυσίας που έγινε εδώ και δέκα χρόνια", δήλωσε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο θάρρος που έδειξαν οι πυροσβέστες που προσπάθησαν, λίγο μετά την επίθεση στους διδύμους πύρους, να διασώσουν θύματα.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Μπαράκ Ομπάμα οι πολίτες της νέας Υόρκης. "Περιμέναμε δέκα χρόνια. Οι τελευταίες εξελίξεις μας γεμίζουν με υπερηφάνεια" δήλωσε ο Αλ Φιαμέτα. Για "γύρο" θριάμβου έκανε λόγο στο πρακτορείο Reuters η Caroline Epner.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ υποστήριξε ότι η συμβολική επίσκεψη του Ομπάμα επιδιώκει να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της Νέας Υόρκης και των ΗΠΑ.

Η οργάνωση των συγγενών των θυμάτων "για ένα ειρηνικό αύριο" ζητά από τον αμερικανό πρόεδρο να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να φέρει πίσω τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.