ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αυστηρότερες ποινές για τα ρατσιστικά εγκλήματα

Γερμανία: Αυστηρότερες ποινές για τα ρατσιστικά εγκλήματα

Εγκρίθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση νομοσχέδιο το οποίο έχει ως στόχο να καταστείλει τα ρατσιστικά εγκλήματα, επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της μοναδικής επιζήσασας μιας ομάδας τριών νεοναζί που κατηγορούνται ότι διέπραξαν δέκα φόνους και δύο βομβιστικές επιθέσεις.

«Έχουμε το καθήκον να φροντίσουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα επαναληφθούν ποτέ» ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην ατιμωρησία που εδώ και πολύ καιρό περιβάλλει τις ενέργειες της αυτοαποκαλούμενης ομάδας Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU).

Η τυχαία ανακάλυψη, το Νοέμβριο του 2011, αυτού του «τρομοκρατικού πυρήνα» τα μέλη του οποίου κατηγορούνται ότι σκότωσαν 10 ανθρώπους σε διάστημα 7 ετών —έναν Έλληνα, 8 Τούρκους και μία Γερμανίδα αστυνομικίνα— έχει «σοκάρει και τρομάξει» τη Γερμανία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις προτάσεις μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αναλάβει να εξακριβώσει τους λόγους της αποτυχίας της έρευνας σχετικά με την NSU. Όλες οι προτάσεις προβλέπουν μια καλύτερη εξέταση των «ρατσιστικών, ξενοφοβικών ή απάνθρωπων» κριτηρίων «με οποιοδήποτε τρόπο» στις ανακρίσεις και τις ποινικές καταδίκες.

Το κείμενο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο, δίνει εντολή στις κατηγορούσες αρχές να λαμβάνουν υπόψη «από την αρχή» το ρατσιστικό χαρακτήρα ορισμένων εγκλημάτων και δίνει στην ομοσπονδιακή εισαγγελία το δικαίωμα να αναλαμβάνει μια έρευνα όταν υπάρχουν υποψίες για εξτρεμιστικά κίνητρα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την οργάνωση NSU είχε δημοσιεύσει το 2013 μία έκθεση 1.000 σελίδων όπου επέρριπτε ευθύνες στους ανεπαρκείς αστυνομικούς που είχαν επιτρέψει στην ομάδα των τριών να διαπράξει 10 φόνους, δύο βομβιστικές επιθέσεις και πολλές ληστείες ανενόχλητοι μεταξύ 2000 και 2007.