ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν επιθυμεί την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Ερντογάν επιθυμεί την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ένδειξη της βούλησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θεωρείται, σύμφωνα με το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, η απόφασή του νέου Προέδρου της Τουρκίας να ανατεθεί το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στον έμπειρο συνεργάτη του Βολκάν Μποζκίρ.


Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τελετής παράδοσης-παραλαβής στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα από τον προκάτοχό του Αμπντουλάχ Γκιούλ ο Ερντογάν τόνισε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, η οποία αποτελεί «στρατηγικό στόχο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και θα πρέπει να είναι «ακόμα πιο αποφασιστική».

Ο νέος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας είναι διπλωμάτης καριέρας και Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ το διάστημα 2005-2009. Αργότερα είχε μιλήσει για το τέλος του «ευρωπαϊκού ονείρου» αναφερόμενος στα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ και στην έλλειψη «ιστορικού οράματος» της Ένωσης.

Όπως επισημαίνει το Europolitics πρόκειται για «κοινή κριτική» που ασκείται από κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα που αρέσκονται να υποβιβάζουν την ελκυστικότητα της ΕΕ, καθώς μετά από εννέα χρόνια διαπραγματεύσεων, η ενταξιακή πορεία της χώρας βρίσκεται πρακτικά σε σημείο μηδέν.

Το Europolitics αναφέρει ακόμη ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ελάχιστα προέβαλαν τις δεσμεύσεις του νέου Προέδρου της χώρας σχετικά με την ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεύθυνος για την οικονομία