ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Κρατούν πολεμικό αεροσκάφος του Σουδάν

Λιβύη: Κρατούν πολεμικό αεροσκάφος του Σουδάν

Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος του σουδανικού στρατού που είχε προορισμό το αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι καθηλωμένο από ένοπλες ομάδες στο αεροδρόμιο τη πόλης Κούφρα στη λιβυκή έρημο καθώς εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λιβύης για να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά σε μια "τρομοκρατική ομάδα".

«Αυτή η ενέργεια από το κράτος του Σουδάν παραβιάζει (την κυριαρχία) του κράτους της Λιβύης και παρεμβαίνει στις υποθέσεις του», αναφέρει η ανακοίνωση της Λιβύης, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τον στρατιωτικό ακόλουθο του Σουδάν να εγκαταλείψει τη χώρα. «Η κυβέρνηση της Λιβύης, καταγγέλλει ότι το στρατιωτικό αεροπλάνο του Σουδάν έχει μπει στον λιβυκό εναέριο χώρο χωρίς επίσημη άδεια από την κυβέρνηση της Λιβύης. Το αεροπλάνο μετέφερε πυρομαχικά που δεν είχαν εγκριθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση των αρχών της Λιβύης.

Το Σουδάν που διοικείται από κυβέρνηση ισλαμιστών, επιβεβαίωσε ότι είχε στείλει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο, αλλά είπε ότι μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό για τη δύναμη που ελέγχει τα κοινά σύνορα των δυο χωρών. Χαρακτήρισε το συμβάν ως παρεξήγηση, λέγοντας ότι το αεροπλάνο είχε εξοπλισμό για τη κοινή συνοριακή δύναμη ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η Λιβύη ανακοίνωσε ότι το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος του Σουδάν είχε κατεύθυνση το αεροδρόμιο Ματίγκα της Τρίπολης και έκανε μια στάση ανεφοδιασμού στην Κούφρα. Σε έλεγχο που έγινε βρέθηκαν πυρομαχικά. Το αεροδρόμιο Ματίγκα είναι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για εμπορικές πτήσεις καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης έχει καταστραφεί από τις μάχες αντίπαλων ενόπλων ομάδων. Το Ματίγκα είναι υπό τον έλεγχο της συμμαχίας των παρατάξεων που αμφισβητούν την κυβέρνηση, η οποία έχει μεταφερθεί στο Τομπρούκ.

Η Λιβύη είναι σε κλιμακούμενη αναταραχή τρία χρόνια μετά την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι καθώς ένοπλες ομάδες που εν μέρει συνδέονται με τους ισλαμιστές και δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της χώρας, έχουν δημιουργήσει στην πρωτεύουσα Τρίπολη ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Αλάσκα: Γάμος σε παγόβουνο! (pics)