ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους

Έτοιμη η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η διεθνής συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει πλέον συγκροτηθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος έκανε λόγο για χερσαίες επεμβάσεις από κάποιες χώρες, εξαιρώντας τις ΗΠΑ.

Ο Κέρι δεν κατονόμασε τους συμμάχους που έχουν έτοιμο στρατό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ακραίοι τζιχαντιστές και επί εδάφους, ωστόσο σημείωσε πως είναι πολύ πιθανή και μια χερσαία επέμβαση σε Συρία και Ιράκ (κυρίως).

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που πραγματοποίησε μια διεθνή περιοδεία για να οικοδομήσει έναν όσο το δυνατόν πιο ευρύ συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του, εκτιμώντας ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής υποστήριξη τόσο για τις αεροπορικές επιθέσεις που έχουν ήδη αναγγείλει πολλές χώρες, όσο και για άλλες «διαστάσεις» του πολέμου που σχεδιάζει να εξαπολύσει η Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση της αμερικανικής κοινής γνώμης και των πολιτικών σε ό,τι αφορά στη στρατηγική Ομπάμα, ένας ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Ντένις Μακντόνα, εμφανίστηκε εξάλλου σε τέσσερις από τις πέντε πιο δημοφιλείς εκπομπές πολιτικής επικαιρότητας σήμερα το πρωί.

«Η επιτυχία θα είναι το Ισλαμικό Κράτος να μην απειλεί πλέον τους φίλους μας στην περιοχή, να μην απειλεί τις ΗΠΑ», να μην επιχειρεί ή να στρατολογεί μέλη στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε στο NBC. Αλλά αυτό «δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η συμμαχία θα δώσει τη μάχη στο έδαφος που ελέγχει η οργάνωση και το γνωρίζει καλά, ενώ θα κληθεί να εμποδίσει τα χιλιάδες μέλη του που έχουν διαβατήρια χωρών της Δύσης και θα μπορούσαν να επιστρέψουν για να διαπράξουν επιθέσεις.

Ο Κέρι, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, είπε ότι όλες οι διαστάσεις της στρατηγικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «και όλα όσα χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε το στόχο μας, μας προτάθηκαν από πολλές χώρες, και πλέον είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση».

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ πάνω από 40 χώρες συμμετέχουν, με διάφορους τρόπους, στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ. Στην ίδια συνέντευξη, ο Κέρι είπε ότι «ορισμένα μέλη» της συμμαχίας —τα οποία δεν κατονόμασε— είναι έτοιμα να στείλουν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου, αν και «προς το παρόν» δεν προβλέπεται η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων. Ο Ομπάμα έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ ή στη Συρία.

Κατά τον Κέρι, το «ιδανικό» θα ήταν εάν στρατεύματα δράσουν επί του πεδίου, αυτά να είναι «σουνιτικά».

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε τονίσει πως η συμμαχία δεν προτίθεται να συνεργαστεί με καμία δύναμη που πολεμάει τους τζιχαντιστές επί Συριακού εδάφους, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στα πλάνα της συμμαχίας.

Μάλιστα, είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών επί Συριακού εδάφους να συντονιστούν από την κυβέρνηση της Συρίας.

Διαβάστε επίσης:

Η τρομοκρατία και η κατασκοπεία μέσω του Twitter

Περί τα 930 άτομα από τη Γαλλία εμπλέκονται στον τζιχάντ σε Ιράκ και Συρία

ΗΠΑ: Άμεση απειλή για την Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι απήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν Βρετανό όμηρο