ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άμεση απειλή για την Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος

ΗΠΑ: Άμεση απειλή για την Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος

Οι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων που μάχονται ως τζιχαντιστές στις τάξεις του ακραίου Ισλαμικού Κράτους αποτελούν μια "άμεση" απειλή για τη χώρα καταγωγής τους, δήλωσε ένας από τους βασικούς πυλώνες της αμερικανικής αντιτρομοκρατίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των Ευρωπαίων τζιχαντιστών που είναι σημαντικά υψηλός ο Μάθιου Όλσεν επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας θεωρεί ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από ότι οι τζιχαντιστές με αμερικανική υπηκοότητα, των οποίων ο αριθμός στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, είναι περίπου μερικές δεκάδες.

Κατά τον Μάθιου Όλσεν το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να προσελκύσει περίπου 2.000 Ευρωπαίους τζιχαντιστές, χάρη στην ισχυρή παρουσία του στο διαδίκτυο. «Η απειλή είναι σχετικά άμεση για την Ευρώπη», δήλωσε ο Όλσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κοντά στην Ουάσινγκτον.

Ως αποτέλεσμα του κινδύνου έχει ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ευκολότερα οι τζιχαντιστές.

«Οι αιτήσεις για παροχή πληροφοριών από την Ουάσιγκτον προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι τώρα πολύ πιο γρήγορες», δήλωσε ο Νίκολας Ράσμουσεν βοηθός του Όλσεν. «Οι πόρτες έχουν ανοίξει διάπλατα και εμείς δεν ζητιανεύουμε για πληροφορίες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπέγραψαν Κίεβο και φιλορώσοι