ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πρόταση για τοπικές εκλογές στις ανατολικές επαρχίες

Ουκρανία: Πρόταση για τοπικές εκλογές στις ανατολικές επαρχίες

Τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας στις 9 Δεκεμβρίου πρότεινε το Κίεβο.

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέβαλε σήμερα νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου εφαρμόζεται εύθραυστη εκεχειρία.

Το νομοσχέδιο για παραχώρηση "ειδικού καθεστώτος" στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και για θητεία τριών ετών.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Με άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, παραχωρείται αμνηστία "στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ".